Austrija je u petak ujutro ponovo u skupinama počela puštati migrante koji se skupljaju u tranzitnom centru na Šentilju, gdje ih je noć provelo oko tri i pol tisuće, objavili su slovenski mediji.

Izbjeglice iz pretrpanog centra sa slovenske strane granice pokušali su se u četvrtak poslijepodne probiti preko prijelaza Šentilj/Spielfeld, ali su ih austrijska vojska i policija spriječili.

Na Šentilju su na slovenskoj strani uvedene restrikcije za novinare koji izbjeglički centar mogu posjetiti samo uz pratnju vodiča između 10 i 11 sati ujutro, dok na austrijskoj strani nema ograničenja, objavio je dnevnik “Žurnal”.

Prihvatni centri u južnoj Sloveniji Središče ob Dravi i Gruškovje trenutno su prazni, a tijekom noći i jutra preko Dobove u Sloveniju je pristiglo oko 4000 migranata i izbjeglica, potvrdio je Bojan Kitel iz policijske uprave Maribor.

Slovenska vlada ocjenjuje da se stanje s pritokom izbjeglica i migranata zadnjih dana ipak pomalo stabilizira te da granicu prelazi oko 8000 ljudi dnevno, koliko ih u prosjeku dnevno prima i Austrija.

(Hina)