Od početka izbjegličke i migrantske krize, 16 rujna, u Hrvatsku je ušlo 307 tisuća izbjeglica i migranata iz bliskoistočnih zemalja, a samo tijekom jučerašnjeg dana njih 8.400, potvrdio je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik vukovarsko srijemske policije Domagoj Džimugović.

Od ponoći do jutros u 9 sati preko Bapske je u našu zemlju ušlo više od 3.400 migranata i izbjeglica.

Džimugović je također potvrdio da će do potpunog poštivanja sporazuma i protokola koje su u svezi transfera i prihvata migranta potpisale Hrvatska i Srbija, doći u srijedu. Tada bi iz Šida trebao krenuti prvi izravni vlak do zimskog prihvatnog centra u Slavonskom Brodu.

Po njegovim riječima to znači da će se još u ponedjeljak i utorak izbjeglice primati preko Bapske te smještati u prihvatni centar u Opatovcu odakle se vlakovima i autobusima upućuju prema slovenskoj granici.

Jutros je iz Opatovca put Slovenije otišlo 30-ak autobusa, a priljev izbjeglica i migranata pojačano se očekuje i dalje.

Ostojić : U Slavonskom Brodu sve spremno za prihvat migranata

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jučer je izjavio da je u zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu, privremenom utočištu, sve spremno za prijam prvih izbjeglica. Transport izbjeglica želimo uspostavi prema protokolu koji je potpisan sa srpskom stranom, kada oni budu u Šidu spremni za kompletan transport, izjavio je jučer Ostojić u Slavonskom Brodu.

Privremeni tranzitni izbjeglički centar u Slavonskom Brodu imat će prijamni kapacitet za 5.000 ljudi. Predviđeno je da funkcionira u dva zasebna dijela, u jedan bi migranti i izbjeglice stizali, a iz drugog bi odlazili.

(Hina)