Korejska umjetnica Ji Suk Baek, koja je na hrvatskoj likovnoj sceni još od ratnih vremena kada je slikala djecu izbjeglice iz Vukovara, predstavlja se novim ciklusom, s dvadesetak slika pejzaža koje će se od 3. studenog izložiti u Muzeju Mimara.

Na izložbi “Sva lica prirode” Ji Suk Baek izlaže slike velikog formata nastale u kombiniranoj tehnici, među kojima su “Snijeg”, “Voda”, “Šuma”, “Jesen”, “Proljeće”. U nizu meditativnih varijacija na temu prirode ta djela izražavaju slikaričin senzibilitet i oduševljenje prirodom koja nas okružuje, ističe se u najavi.

Po riječima same umjetnice, priroda je izvor inspiracije i kad razumijemo boju, teksturu, oblik, prostor i vrijeme prirode, slijedi nadahnuće i zahvalnost. “Svojim radovima s motivima prirode želim približiti i istaknuti postojanje i ljepotu prirode”, ustvrdila je.

Povjesničarka umjetnosti Iva Koerbler, smatra kako novi ciklusi njezinih slika posvećeni prirodi, njezinim mijenama i godišnjim dobima iskazuju posve novu etapu u umjetničinom kontinuiranom istraživanju fenomena prirode, ali i dosezanje “slobodne, sigurne majstorske geste i vizure, kada slikanje konačno postaje radost, a ne nužno dokazivanje”.

“Jessy Baek u većini novih platna stvara kompozicije bliske naslijeđu lirske apstrakcije, naglašene gestualnosti vertikalnih poteza kista, vrlo često s iskustvom kaligrafije. No, bez obzira je li slika mirnoću i sklad ljetnog vodenog pejzaža i vegetacije, bujanje prirode u kasno ljeto ili crveni požar lišća jesenje šume, u sliku prenosi duhovne elemente iz prirode, kao da je svako godišnje doba oznaka za neko naše unutarnje stanje i raspoloženje”, istaknula je u predgovoru kataloga.

Ji Suk Baek je rođena 1966. u Južnoj Koreji, Likovnu akademiju u Seulu završava 1989., a 2014. je magistrirala na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom profesora Zlatka Kazlaurića Atača.

Uz slikarstvo u zadnjih deset godina ona poučava djecu slikanju u međunarodnoj američkoj, francuskoj i njemačkoj školi, te privatno. Prvu samostalnu izložbu s trideset portreta djece izbjeglica iz Vukovara imala je u izbjegličkom kampu na Črnomercu. U karijeri, kroz koju se proteže humanitarna crta, bilježi nekoliko samostalnih izložbi u Hrvatskoj, te više skupnih, a sudjelovala je i na dobrotvornim likovnim kolonijama u samostanu Karmelićana Sv. Ilije u Bosni i Hercegovini. Članica je HDLU-a.

Izložba se može razgledati u Studiju Muzeja Mimara besplatno do 23. studenog.

(Hina)