Predsjedateljica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur upozorila je u ponedeljak u Sarajevu kako Europa mora zajamčiti zaštitu i otvoriti perspektivu izbjeglicama koje traže spas od ratova i bijede istaknuvši kako zajednička rješenja nisu zapreke i zidovi već prihvaćanje izbjeglica kao potencijalnog bogatstva i njihova integracija.

“U pitanju je prava drama. Ona se ne događa samo u Europi nego u cijelom svijetu. Riječ je o šezdeset milijuna ljudi u pokretu i riječ je o globalnom problemu”, kazala je Brasseur novinarima dodajući kako se niti jedna zemlja na europskom kontinentu ne može sama nositi s ovim izazovom.
Pozvala je na pružanje pomoći državama poput Turske, Jordana i Libanona, koje su prve na izravnom udaru izbjegličke krize, ali je istaknula kako i unutar same Europske unije pomoć trebaju Grčka, Italija, Malta i Španjolska kao zemlje preko kojih izbjeglice pokušavaju dospjeti do europskog kontinenta.
Predsjedateljica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe kazala je kako se to tijelo jasno odredilo prema sadašnjoj izbjegličkoj krizi sugerirajući korake koje bi trebalo poduzeti, no istaknula je kako bi bilo najvažnije integrirati izbjeglice.
“Prva etapa je integrirati, integrirati i integrirati”, kazala je Brasseur.
Njena je ocjena kako je preduvjet za integraciju da Europa prihvati izbjeglice kao potencijalno bogatstvo te da traži rješenje za njihovo uključenje u demokratska društva uz poštivanje svim prava koja se podrazumijevaju u takvim društvima, uključujući Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Ta konvencija mora biti bezuvjetno poštovana i u suočavanju s izbjegličkom krizom, jer ona nije tu da bi vrijedila “samo kada sija sunce”, istaknula je Brasseur koja je dodala kako zidovi i zapreke ne mogu biti odgovor dostojan Europe.
“Zajednička rješenja ne znače zapreke i zidove jer se tako ne rješavaju problemi”, kazala je Brasseur.

(Hina)