Na željezničkom kolodvoru u Šidu i utorak oko 7 sati počeo je ukrcaj izbjeglica i migranata u vlak Hrvatskih željeznica (HŽ), a očekuje se da će u zimski tranzitni centar u Slavonskom Brodu tijekom prijepodneva vlakom biti preveženo prvih tisuću izbjeglica i migranata, koji pristižu u taj srbijanski grad, potvrdio je povjerenik za izbjeglice i migrante Općine Šid Ivica Jović.

Riječ je o provedbi sporazuma koji su prošli tjedan postigli ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije, Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović.

Tim sporazumom predviđeno je da migranti i izbjeglice koje prolaze kroz Srbiju i ulaze u Hrvatsku, umjesto da ih se preusmjerava kao dosada preko Bapske, idu vlakom izravno od Šida do Slavonskog Broda.

Do potpune primjene toga sporazuma trebalo je doći tek sutra, međutim prve izbjeglice u vlak se u Šidu ukrcavaju od jutros. Još danas nastavit će se i pijam izbjeglica i migranata i preko Bapske, a od srijede oni bi trebali u Hrvatsku ulaziti isključivo preko Šida odnosno Tovarnika.

(Hina)