U utorak su počeli radovi na proširenju Branimirove ulice, od Zavrtnice do Heinzelove, u duljini od 320 metara i 44 metara širine, a tim probojem završit će treća etapa probijanja Branimirove te će Zagrepčani na proljeće, kada se očekuje završetak radova, od Glavnog kolodvora do Sesveta moći doći za sedam minuta, umjesto za pola sata koliko im sada treba.

“Čekali smo da konačno probijemo puni profil Branimirove ceste. Ovo je danas povijesni dan proboja treće etape Branimirove ceste. Ovo čekaju Zagrepčani od početka izgradnje grada. Kako je grad rastao, promet je rastao i Branimirova je postala usko grlo”, istaknuo je Bandić.

Vrijednost radova je šest milijuna kuna plus PDV, a uključuju izgradnju dvije prometne trake prema istoku i dvije prema zapadu.

“Kada se ovo napravi, na proljeće, više Zagrepčani neće morati čekati ovdje u repu, i od Glavnog kolodvora, od početka Branimirove ulice, do Sesveta, odnosno do Brestja će se doći za sedam do osam minuta, a sada treba ljudima preko pola sata”, poručio je Bandić. Dodao je da su učinci punog profila Branimirove ulice mnogobrojni – prometni, gospodarski, infrastrukturni, komunalni.

Bandić je podsjetio da je 2005. Branimirova bila produžena od Držićeve do Crvenog križa, a 2007. do Zavrtnice. Podsjetio je da su prije dvije i pol godine napravili dvije prometne trake, te da su bile gužve, ali je i to bilo kraće nego ići okolo do Sesveta.

“Prema tome, ovo je, još jednom ponavljam, bez lažne skromnosti, povijesni dan i sretan sam da sudjelujem u tom povijesnom danu”, istaknuo je Bandić.

Podsjetio je da su zadnjih šest mjeseci imali 50-60 sastanaka sa tri vlasnika na tom sjevernom dijelu Branimirove i uvjeravali su ih dok ih nisu uvjerili. “Našli smo zajednički jezik, ja im se zahvaljujem. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali da ovo danas počnemo i čestitam tvrtci Klaris iz Samobora koja je na natječaju dobila posao. Budnim ćemo okom pratiti da to bude kvalitetno i na vrijeme, ali bolje produljiti tjedan dana ili dva da to dulje traje nego da omanemo negdje i da napravimo neku glupost, da ne bude ništa na ušrtb kvalitete”, rekao je Bandić.

“Zamislite da nemamo sada Domovinskog mosta, zamislite da nemamo mosta u Jankomiru i zamislite da ovo ne probijemo. Za godinu-dvije dana ne bismo mogli ovuda više prolaziti”, dodao je.

Pročelnik gradskog ureda za prostorno uređenje i promet Dinko Bilić rekao je da je rok izvršenja radova 90 dana. Završetkom tih radova Branimirova ulica će biti u punom profilu s jedne i druge strane, u duljini 320 metara.

Istaknuo je da radovi uključuju i da se s lijeve i desne strane uredi zeleni pojas, a to je oko sedam tisuća kvadrata hortikulturnog uređenja. Radovi uključuju i oko dvije i pol tusuće četvornih metara biciklističkih staza. To će biti prometnica sa po dvije prometne trake u oba smjera, a u sredini će biti zeleni pojas.

(Hina)