Više od polovine mladih vozača konzumira alkohol tijekom noćnog provoda, a čak 36 posto ih je tijekom nedavne akcije Europska noć bez nesreća imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi.

U akciji koja se u Hrvatskoj provodi već četvrti godinu zaredom sudjelovalo 679 mladih između 18 i 26 godina, a podaci su prikupljeni u noći sa 17. na 18. listopada u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Osijeku i Varaždinu.

Podaci prikupljeni u noćnim klubovima u pet hrvatskih gradova pokazuju kako od 555 mladih vozača koji su dobrovoljno pristali na alkotestiranje samo 28 posto nije konzumiralo alkohol, dok ih je 37 posto konzumiralo alkohol u “zakonskim okvirima”. Zabrinjavajući je podatak da je 36 posto mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi te je kod pojedinaca izmjereno od 2,34 pa do zabrinjavajućih 3,42 promila pri čemu prevladavaju osobe muškog spola.

Kada se rezultati usporede s prošlom godinom, od ukupnog broja osoba koje su dobrovoljno pristupile alkotestiranju, ove je godine 12 posto više osoba konzumiralo alkohol u zakonskim okvirima. Ohrabrujuć je, pak, podatak da je ove godine četiri posto manje mladih imalo visoku koncentraciju alkohola u krvi.

Akcija je održana pod pokroviteljstvom međunarodne asocijacije RYD (Responsible Young Drivers), udruge Sigurnost u prometu (SUP) i Mladi na djelu te putem licenciranih partnera Zagrebačke pivovare i Fakulteta prometnih znanosti (FPZ).

(Hina)