Oko 800.000 “ilegalnih ulazaka” u Europsku uniju nabrojano je od početka godine, izjavio je Fabrice Leggeri, čelnik europske agencije za nadzor granica Frontex njemačkom dnevniku Bild od srijede.

Upozoravajući da priljev migranata u Europu vjerojatno još nije “dosegao svoj vrhunac”, Leggeri poziva europske države da smjeste u pritvor nesretne kandidate za azil kako bi ih “brzo” vratili u zemlju podrijetla.

“Europske države moraju se pripremiti na ideju da nas čeka jako teška situacija sljedećih mjeseci”, upozorava Leggeri podsjećajući da je Frontex zadužen za “nadzor” granica ali nema ovlasti odbijanja migranata.

Ocijenio je da prihvatni centri i centri za registraciju predviđeni na grčkim otocima i Siciliji neće smanjiti priljev izbjeglica jer ne dopuštaju “produljen boravak” na licu mjesta.

“Onaj koji je ušao ilegalno i nema nikakvo pravo na azil mora brzo biti vraćen u svoju zemlju”, inzistirao je Leggeri ocjenjujući da EU treba “prihvatne strukture” gdje se migrante “po potrebi može pritvoriti”.

(Hina)