Papa Franjo u nedjelju je osudio smrt 71 migranta pronađenih u kamionu na autocesti Budimpešta-Beč i pozvao na “učinkovitu suradnju” kako bi se spriječili zločini koji predstavljaju “uvredu cijelom čovječanstvu”.

Papa je vjernika okupljene na Trgu sv. Petra u Rimu pozvao da s njim u tišini mole za migrante koji su izgubili živote “na tim strašnim putovanjima”.

“Pridružujem se cijeloj austrijskoj Crkvi u molitvi za žrtve, njih 71, među kojima je i četvero djece. Povjeravam svakog od njih na milost Boga”, kazao je Papa. On od svog ustoličenja za poglavara Rimokatoličke Crkve 2013. opetovano upozorava i govori protiv “globalizacije ravnodušnosti” prema migrantima. Samo u srpnju u Europu je stiglo 107.000 izbjeglica i migranata.

Među izbjeglicama je i veliki broj kršćana iz Iraka, Nigerije i ostalih zemalja koje bježe pred progonima, a Papa je zatražio od međunarodne zajednice da “učini nešto kako bi se stalo na kraj nasilju i zloupotrebi vlasti”.

Papa Franjo je u tom kontekstu pozdravio beatifikaciju u Libanonu sirijsko-katoličkog biskupa Flaviena Michela Melkija kojeg su 1915. odsjecanjem glave ubili Osmanlije, kazavši da njegovo proglašenje blaženim progonjenim kršćanima na Bliskom istoku donosi “utjehu, hrabrost i nadu”. Podsjetio je u svom nedjeljnom Angelusu da se kršćane i danas progoni na Bliskom istoku i ostalim dijelovima svijeta te uputio poziv “zakonodavcima i vladama” u regiji da osiguraju vjerske slobode.