Švedska će od Bruxellesa zatražiti da u druge zemlje Europske unije premjesti dio migranata koji su stigli na njezino tlo kako bi ondje zatražili azil, rekao je u srijedu švedski premijer.

“Vlada zahtijeva raspodjelu švedskih izbjeglica” i njihov prihvat u drugim zemljama članicama, napisao je Stefan Loefven u elektroničkoj poruci poslanoj agenciji France Presseu.

“Švedska je dugo nosila veliku odgovornost u odnosu na druge zemlje EU-a i sada smo u iznimno napetoj situaciji. Vrijeme je da i druge zemlje preuzmu svoj dio odgovornosti”, kazao je.

Švedska vlada nije navela broj izbjeglica koje želi premjestiti.

Po europskom planu, 160.000 migranata treba se rasporediti iz sabirnih centara (“hotspots”) u kojima se identificiraju i registriraju po dolasku u Italiju i u Grčku.

Kako navodi švedska agencija TT, Stockholm ipak ocjenjuje da bi mogao primiti kvotu od 54.000 ljudi koji su trebali pripasti Madžarskoj, ali je ona izašla iz tog mehanizma.

Švedska ove godine očekuje 190.000 izbjeglica, što je u odnosu na njezino stanovništvo kao da Njemačka primi 1,6 milijuna ljudi.

Pred ovakvim priljevom vlasti teško pronalaze smještaj za svakog novog migranta.

(Hina)