Mali Sirijac, deveto dijete žene koju je izbjeglički put iz ratom zahvaćene Sirije zatekao u zimskom tranzicijskom centru u Slavonskom Brodu, rođen je u srijedu navečer u slavonskobrodskoj bolnici “Dr. Josip Benčević”.

“Porod je prošao bez problema, majci je ovo deveto dijete”, Hini je izjavio Josip Barišić, šef bolničkog odjela za ginekologiju i porodništvo. Beba je rođena u srijedu navečer oko 20 sati.

U slavonskobrodskoj bolnici trenutno među zbrinutim izbjeglicama i migrantima nema drugih trudnica, premda ih ima među izbjeglicama koje stižu u centar.

“Problem je što svi žele što prije nastaviti putovanje dalje, tako da liječnici i medicinske sestre uspijevaju obaviti tek ‘polupreglede’. Ipak, trudimo se pomoći što najbolje možemo tim ljudima u teškoj situaciji”, rekao je Barišić. Kao dodatnu prepreku naveo je i jezičnu barijeru zbog različitih jezika i niza narječja koje govore izbjeglice.

Kako su pisali mediji, prva beba izbjeglica rođena je početkom listopada u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode. Malu Amal, što na hrvatskom znači nada, rodila je 17-godišnja Sirijka, koja je dobila trudove u vlaku iz prihvatnog centra u Opatovcu te ju je policija hitno prevezla u zagrebačku bolnicu.

(Hina)