Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je nepravomoćno osudio na sedam godina zatvora Huseina Bilala Bosnića, jednog od vođa zajednice radikalnih islamista u Bosni i Hercegovini, nakon što ga je proglasio krivim za kazneno djelo poticanja na terorizam i pridruživanje terorističkim organizacijama.

Bosnić, koji je do uhićenja u rujnu 2014. godine bio imam u mjestu Bužim u sjeverozapadnoj Bosni, bio je neformalni vođa selefijske zajednice u BiH. Optužnica ga je teretila da je u predavanjima i propovijedima koje su bile dostupne i na društvenim mrežama tijekom 2013. i 2014. godine pozivao svoje sljedbenike da se pridruže terorističkoj skupini Islamska država (IS) i ratuju za ostvarenje njenih ciljeva u Siriji i Iraku.
Tijekom suđenja tužiteljstvo je iznijelo podatak kako je šest muškaraca iz BiH, koji su poslušali Bosnićeve pozive, poginulo na sirijskom ili iračkom ratištu boreći se na strani islamističkih terorista.
Tužiteljstvo BiH u četvrtak je pozdravilo osuđujuću presudu Bosniću, no najavili su kako će se ipak žaliti na dužinu zatvorske kazne jer drže kako bi ona morala biti oštrija s obzirom na prirodu kaznenog djela.
Tijekom suđenja tužitelj je za Bosnića tražio dvadeset godina zatvora, što je maksimalna kazna koju predviđaju izmjene Kaznenog zakona BiH usvojene kako bi se i u toj zemlji počelo sankcionirati one koji propagiraju ili sudjeluju u oružanim sukobima u inozemstvu.
Bosnićev odvjetnik Adil Lozo presudu je pak okvalificirao kao politički motiviranu te je najavio žalbu.
Bosnić je prošle godine uhićen u velikoj protuterorističkoj operaciji pod nazivom “Damask”, čiji je cilj bio prekinuti mrežu koja je u BiH novačila pripadnike IS-a. Tada je privedeno još nekoliko desetaka osoba, no do sada je optužen samo Bosnić.

(Hina)