Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ocijenila je u četvrtak da dvije velike koalicije koje izlaze na izbore nisu odgovorile u svojim programima kako misle rješavati ključne probleme koji muče poduzetnike i poslodavce.

“Nažalost, u programima dviju koalicija koji su službeno objavljeni i u pisanom obliku nema odgovora kako dvije najveće koalicije, od kojih će jedna dobiti priliku formirati novu Vladu, misle rješavati ključne probleme. Iako smo bili spremni dubinski analizirati programe zapravo nismo imali što ocjenjivati, jer niti jedan od problema nije u programima adresiran”, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić na konferenciji za novinare.
HUP je, naime, uoči izbora poslao parlamentarnim strankama dokument sa 16 ključnih pitanja “HUP-ovih-16”, koja se odnose na najvažnije probleme koji poduzetnicima i poslodavcima, a i društvu u cjelini ograničavaju mogućnost rasta i razvoja.
“Možemo samo zaključiti da dvije koalicije na izbore ne izlaze s programima rada njihovih vlada već samo s općim, marketinškim i populističkim porukama”, kazao je Majetić, izrazivši nadu da ipak postoje konkretni programi, jer se kao zemlja nalazimo u vrlo ozbiljnoj situaciji.
Po njegovim riječima, puno je toga izrečeno, ali malo toga napisano, čulo se jako puno želja, ali jako malo konkretnih rješenja.
“Razočarani smo što nismo dobili ozbiljan plan namjera, niti imena ljudi koji će voditi državu”, rekao je Majetić.
Pohvalio je međutim konkretnije odgovore i gospodarske programe nekih manjih političkih stranaka te izrazio nadu da su time pokrenuli trend javne rasprave o konkretnim pitanjima.
HUP je očekivao da će sve stranke koje izlaze na izbore u svojim programima ponuditi odgovore na pitanja kao što su fiskalna konsolidacija, promjena teritorijalnog ustroja, reforma javne uprave, uklanjanje administrativnih i investicijskih barijera, smanjenje opterećenja poslovnog sektora, unapređenje sustava obrazovanja i dr.
U nastojanju da dođe do odgovora o smjeru kretanja države u slijedeće četiri godine, HUP je organizirao i četiri okrugla stola vezanih za najvažnije probleme.
“Željeli smo apelirati na činjenicu da je ovakvo stanje koje imamo u hrvatskom gospodarstvu neodrživo, te da očekujemo reforme u obrazovanju, zdravstvu, financijama i drugim područjima”, kazala je predsjednica HUP-a Gordana Deranja.
Dodala je da su u raspravama međutim spomenute tek naznake nekih planova te da se uglavnom govorilo o ciljevima poput rasta BDP-a, smanjivanja PDV-a, povećanja plaća, smanjenja nezaposlenosti, ali bez cjelovitog i jasnog strateškog plana.
Predstavnici HUP-a najavili su da će nakon izbora odmah početi s razgovorima s novom Vladom o konkretnim mjerama za poboljšanja stanja u hrvatskom gospodarstvu.

(Hina)