Predstavnik UNHCR-a za Srbiju Hans Friedrich Schodder izjavio je u petak da bi od oko 100 milijuna dolara pomoći, koja je zatražena od donatora za zemlje Balkana na migrantskoj ruti, četvrtina tog novca trebala pripasti Srbiji kako bi se mogli izgraditi privremeni smještajni kapaciteti i osigurati pomoć tijekom zimskih mjeseci.

Schodder je za Radio-televiziju Srbije (RTS) najavio i dodatnu pomoć vladi u Beogradu za zbrinjavanje izbjeglica. “Osigurano je 40.000 pokrivača, 20.000 jakni i odjeće za zimu i to će se nastaviti. Glavni je cilj ojačati objekte, pripremiti nameštaj i osigurati grijanje”, rekao je Schodder, naglašavajući kako će se izbjeglice tijekom zime duže zadržavati u Srbiji jer će im odlazak u zemlje EU ovisiti u vremenskim prilikama.

“Trebamo biti svjesni i mogućnost situacije da se zatvore granice. Želimo pomoći Srbiji da nitko od izbjeglica ne bude ugrožen”, rekao je dužnosnik UNHCR-a, ukazujući da su najavljeni kapaciteti za smještaj 3.000 ljudi nedovoljni i da je potrebno osigurati veće kapacitete.

On kaže kako UNHCR razgovara s vladom da se objekti koji su u državnom vlasništvu pripreme za smještaj izbjeglica.

Srbija je ovog tjedna izvjestila Europsku uniju da će pripremiti 3.000 dodatnih mjesta za privremeni smještaj izbeglica, uz već preuzete obaveze za 3.000 smještajnih kapaciteta.

“Većina ovih smještajnih kapaciteta bila bi privremena”, rekao je Schodder.

Inače, Europska komisija predviđa da do kraja sljedeće godine još tri milijuna migranata može doći u zemlje članice EU-a, iako su kapaciteti za njihov prijem već i sada na velikom testu.

U Srbiju je preko Makedonije i Grčke u posljednja 24 sata ušlo oko 1.000 izbjeglica, što je pet puta manje nego obično, a razlog tome je štrajk grčkih pomoraca zbog kojeg trajekti nisu radili pa se novi val očekuje kasnije danas ili početkom vikenda.

Prihvatni centar u Preševu, na jugu Srbije, jutros je skoro prazan, a preko Miratovačkog polja pristiglo je tek stotinjak izbjeglica, izvjestila je Radio-televizija Srbije.

(Hina)