Pakistan je odlučio privremeno raskinuti ugovor o ponovnom prihvatu ilegalnih migranata koji moraju napustiti Europsku uniju, osim Velike Britanije, upozoravajući na “očitu zlouporabu”, priopćilo je pakistansko ministarstvo unutarnjih poslova.

Taj ugovor, potpisan 2010., treba olakšati povratak kući pakistanskih imigranata i državljana drugih zemalja koji su preko Pakistana ilegalno ušli u EU.

Europske zemlje su zloupotrijebile taj ugovor, rekao je u petak navečer pakistanski ministar unutarnjih poslova Chaudry Nisar Ali Khan, a prenio je pakistanski radio, objavivši informaciju o privremenom raskidu ugovora, osim s Velikom Britanijom koja ima tješnje veze s Pakistanom, ne navodeći od kada će se odluka primjenjivati.

U pravilu, “Pakistance koji ilegalno stižu u neku zapadnu zemlju, mjesne vlasti moraju protjerati nakon točne provjere” njihova državljanstva i drugih podataka kod pakistanskih vlasti, dodao je.

No “većina (zapadnih) zemalja izgoni ljude bez provjere kod pakistanskih vlasti”, istaknuo je, rekavši da je lani 90.000 ljudi vraćeno u Pakistan iz različitih zemalja.

“Vidjeli smo izvješća u medijima, ali nemamo nikakvu službenu potvrdu”, reagirala je glasnogovornica Europske komisije, odgovarajući na upit AFP-a. “Kontaktiramo s pakistanskim vlastima na političkoj razini”, dodala je.

EU, sučeljen s migracijskom krizom kakva nije viđena od Drugog svjetskog rata, s velikim naporima izrađuje zajedničku stategiju za prihvat izbjeglica. No 28 zemalja članica su se dogovorile da će pojačati izgon i prisilni povratak ilegalnih imigranata.

U toj strategiji, ugovor o ponovnom prihvatu koji su potpisali EU i Pakistan, u Bruxellesu se često navodi kao primjer za druge zemlje iz kojih dolaze ekonomski migranti, poput Bangladeša i afričkih zemalja.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini ocijenila je ipak ovog tjedna da se ugovor ne primjenjuje u cijelosti.

“Pitanje je kako se ugovor primjenjuje”, komentirala je u četvrtak u Luxembourgu dolazeći na sastanak EU-Azija.

Ne spominjući izrijekom o kojoj je zemlji riječ, pakistanski ministar unutarnjih poslova je također izrazio zabrinutost zbog “još jedne opasne tendencije” koja se primjećuje “zadnjih mjeseci”, a ta je da raste broj “Pakistanaca kojima je određen izgon zbog optužbe za terorizam a da nisu učinjene nužne provjere”.

Nisarova izjava dolazi dva dana pošto je grčka policija uhitila 12 osoba, među kojima devet Pakistanaca, zbog krivotvorenja dokumenata migranata koji su pokušali ući u srednju Europu.

U Europu je ove godine ušlo gotovo 750.000 migranata i izbjeglica, navodi UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice, što je prevelik priljev zbog kojega europske zemlje imaju poteškoća s donošenjem zajedničke strategije.  (Hina)