Državno izborno povjerenstvo (DIP) poručilo je u nedjelju kako je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a sa kojih su im upućene promidžbene SMS poruke.

DIP je to učinio kako bi HAKOM u okviru svojih nadležnosti poduzeo mjere u svrhu utvrđivanja korisnika tih brojeva, te njihova blokiranja, kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje birača slanjem sms promidžbenih poruka.
Povjerenstvu se u nedjelju, na dan izbora za Hrvatski sabor, požalilo više građana da dobivaju SMS poruke s pozitivnim ili negativnim sadržajem u odnosu na određene izborne sudionike, takve poruke ocijenili su kršenjem izborne šutnje.
Povjerenstvo podsjeća da je za izborne šutnje, koja je na snazi u subotu i nedjelju do 19 sati, zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora. Zabranjeno je i objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.