Iako im rezultati izlaznih anketa predviđaju samo dva saborska mandata, u HDSSB-u su u nedjelju navečer, nakon zatvaranja birališta izrazili uvjerenje da će im konačni rezultati omogućiti formiranje kluba zastupnika u novome sazivu Hrvatskoga sabora.

Nakon objave izlaznih anketa zamjenik predsjednika HDSSB-a, Karlo Šatvar, izjavio je novinarima u izbornom stožeru u Osijeku da stranka, osim izlaznih anketa dobija i svoje rezultate s terena, na temelju kojih je siguran da će HDSSB i dalje imati svoj zastupnički klub u Saboru, čime će pokazati kontinutiet i snagu svoje politike.
Ocijenio je da su i u ranijim izbornim ciklusima izlazne ankete predviđale slabije rezultate HDSSB-u.
Šatvar je odbacio nagađanja da je stranka podbacila u 5. izbornoj jedinici, u kojoj se kandidirao predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, kazavši da se, prema izlaznim anketama, rezultat kreće oko pet posto glasova. Vjeruje da će konačan rezultat omogućiti jedan zastupnički mandat i u toj izbornoj jedinici.
Ponovio je da će HDSSB nakon proglašenja službenih rezultata razgovarati s osobom kojoj će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastav nove Vlade, ali samo u obliku tehničke potpore.
I HDSSB-ov kandidat s liste u 4. izbornoj jedinici, Josip Salapić, kazao je da stranka minimalno očekuje klub zastupnika u Saboru. Također je podsjetio da su i na proteklim izborima izlazne ankete HDSSB-u predviđale slabije rezultate od onih koji su u konačnici ostvareni.

(Hina)