Strani mediji javljaju u nedjelju nakon objave prvih neslužbenih rezultata da je Domoljubna koalicija dobila najviše mandata na hrvatskim parlamentarnim izborima ali da će biti potrebni pregovori za formiranje nove hrvatske vlade pri čemu će očito trećeplasirana stranka Most donijeti prevagu i biti jezičac na vagi.

Prvi neslužbeni rezultati pokazali su da je najviše mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima, 63, osvojila HDZ-ova Domoljubna koalicija, a slijedi Hrvatska raste predvođena SDP-om s 52 mandata, dok je Most treći sa 17 osvojenih mandata.

Agencija Reuters naglašava kako će za formiranje nove vlade biti potrebni pregovori, a njegovi analitičari kažu da bi, ako će se Most držati svojih predizbornih obećanja o nekoaliranju ni s HDZ-om ni s SDP-om, koalicijski pregovori mogli doživjeti neuspjeh i dovesti do novih izbora, dok je druga mogućnost manjinska vlada što bi značilo političku nestabilnost.

Most bi mogao imati “potencijalno ključnu ulogu u pregovorima o koalicijskoj vladi”, kaže Reuters. Na važnost te stranke ukazuje i austrijska agencija APA.

“Veliki pobjednik izgleda da će biti treća snaga na izborima, Most”, kaže britanska agencija BBC, ali dodaje kako je ta stranka kazala prije izbora kako neće koalirati ni s jednom od velikih koalicija.

Bloomberg također javlja da će obje koalicije trebati potporu jer neće same moći formirati vladu. Most je potencijalni “jezičac na vagi”, kaže Bloomberg. Velika koalicija, kako kažu analitičari Bloomberga, nije moguća sve dok su na čelu HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović.

Strane agencija naglašavaju da su pitanje izbjegličke krize i ekonomija dominirali kampanjom.

Američki mediji stavljaju naglasak na izbjegličku krizu i kažu kako bi moglo doći do promjene u slučaju da na vlast dođu konzervativci i provedu u djelo izjave o snažnim mjerama protiv izbjegličkog vala. Konzervativci su, podsjeća AP, kritizirali Milanovićevu vladu što je dopustila da toliko migranata i izbjeglica uđe u Hrvatsku, te naglašavali da bi oni postavili ograde i rasporedili vojsku.

“Dvije su koalicije obećavale različite pristupe u rješavanju dolaska izbjeglica i migranta”, kaže BBC.

Francuska agencija AFP kaže i da se HDZ okupljao oko vrijednosti obitelji i domovine uz nacionalističku retoriku, a Reuters spominje njezin naglasak na nacionalnom identitetu i obiteljskim vrijednostima.

AP također kaže da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima ranije ove godine bila jasan znak da Hrvatska skreće udesno, a slaže se i francuski AFP tvrdnjom da je ta pobjeda “stavila inicijalno desnicu u bolji položaj”.

(Hina)