Zaštitari Živog zida izbacili su novinarku Hrvatskog radija s dočeka izbornih rezultata te stranke koje je organizirano u hotelu Laguna zbog toga što HRT na završno sučeljavanje koje se trebalo održati u petak nije pozvao predstavnike te stranke.

Zaštitari su odmah pri ulasku pitali novinare za koji medij rade, a i nekoliko puta tijekom večeri provjeravali su među prisutnim novinarima da li netko od njih izvještava za HRT. Nakon što su otkrili da jest budući da se novinarka javila iz stožera u eter Hrvatskog radija, izvjestiteljica HRT-a morala je napustiti stožer u pratnji zaštitara.

Supredsjednik Živog zida Hrvoje Runtić kazao je za Hinu da je Živi zid poslao dopis HRT-u da im večeras uskraćuju prisustvo. “Njihova novinarka ušla je i nije se predstavila. Prenijela je izjavu supredsjednika stranke u eter Hrvatskog radija gdje su zbijali šale u emisiji kako su nas ‘prešli’ i da su ipak uspjeli ući”, kazao je Runtić.

Njihovi zaštitari, dodao je, dobili su obavijest poslanu HRT-u te su imali dužnost da zamole novinare nacionalne radio-televizije da odu. Njihova odluka, ističe Runtić, nema veze s novinarskim poslom već “načinom na koji čelništva medijskih kuća prave nešto što novinarstvo nije”.

“Jasno smo rekli da novinari HRT-a nisu dobrodošli. Ako nisu bili pozvani zašto su dolazili? HRT gura ljude i radi za banke i to je srž cijele priče”, rekao je aktivist Živog zida Ivan Pernar za Hinu.

Odluka Živog zida da u izborni stožer ne pusti HRT reakcija je na potez nacionalne televizije da na sučeljavanje posljednji dan predizborne kampanje u petak, 6. studenog pozove samo pet stranaka među kojima nije bio Živi zid. Pozvani su bili samo SDP, HDZ, MOST, IDS i HDSSB.

HRT je svoju odluku obrazlagala time da je na temelju istraživanja javnoga mnijenja i uredničke procjene, pozvala predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon provedenih izbora 2015. mogle biti važne u oblikovanju i izboru Vlade Republike Hrvatske.

HRT je naposljetku otkazala najavljeno izborno sučeljavanje, a razlog tomu bilo je očitovanje Državnoga izbornog povjerenstva u kojemu je stajalo da je HRT-ovo ‘tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno’ te da bi se time ‘utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora’.

(Hina)