Nakon 99,79 posto prebrojanih glasova Domoljubna koalicija, prema neslužbenim rezultatima, osvaja 59 mandata, koalicija Hrvatska raste 56, najveće iznenađenje izbora Most 19 mandata, IDS tri, HDSSB i Milan Bandić po dva, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.

Državno izborno povjerenstvo je tijekom noći svakih pola sata ažuriralo podatke, a do 8 sati obradilo je 99,79 posto biračkih mjesta.

Sat ranije IDS je ostao bez jednog mandata koji je otišao SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste.

U 59 mandata HDZ-ove Domoljubne koalicije uračunata su i tri mandata koje je ta koalicija s 85,75 posto glasova osvojila u dijaspori.

Dvije najveće koalicije osvojile su po pet izbornih jedinica, a iznenađenje izbora – Most najbolje je prošao u središtu Zagreba te na jugu Hrvatske.

U I. Izbornoj jedinici koja obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba koalicija predvođena SDP-om osvojila je 39,16 posto glasova, a slijedi ‘desna’ skupina stranaka s 26,03 posto. Most je u toj izbornoj jedinici ostvario najbolji rezultat s 18,38 posto glasova. Po mandatima SDP-u pripada 7, HDZ-ovoj koaliciji 4, a Mostu 3.

U II. Izbornoj jedinici (istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska županiju i istočni dio Grada Zagreba) Domoljubna je koalicija je pobijedila s 33,35 posto. Druga je Hrvatska raste s 32,49 posto, Most je osvojio 13,13 posto, a izborni je prag prošla i koalicija stranaka predvođena zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem (7,92 posto). U toj izbbornoj jedinici HDZ-ov blok dobiva 6 mandata, SDP-ov 5, Most 2, a Bandić 1.

Hrvatska raste je uvjerljivu pobjedu, s 49,15 posto, ostvarila u III. izbornoj jedinci (Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija), osvojivši osam mandata. HDZ-ova koalicija s 24,47 posto ima četiri mandata , a Most sa 7,90 posto jedan mandat. U ovoj su izbornoj jedinici saborski mandat osvojili i Reformisti Radimira Čačića sa 6,44 posto. I Živi zid je prešao izborni prag, osvojivši 5,26 posto glasova, no, prema neslužbenim rezultatima, nije dobio mandat.

HDZ-ova koalicija uvjerljiva je u IV. izbornoj jedinici (Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska županija) gdje su dobili povjerenje 35,99 posto birača i osvojili šest mandata. Slijede Hrvatska raste (29,24 posto) s pet mandata i HDSSB s 11,60 posto koji je u ovoj jedinici ostvario najbolji rezultat i dobio dva mandata. Most je dobio 10,69 posto i jedan mandat.

V. izborna jedinica koja obuhvaća Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku i Vukovarsko-srijemsku županiju također je pripala HDZ-u, čija je koalicija osvojila 46,06 posto glasova i osam mandata. Slijedi SDP-ova koalicija sa četiri mandata (25,55 posto) i Most koji je s 11,45 posto osvojio dva mandata.

U VI. Izbornoj jedinici, koja obuhvaća jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, SDP je pobjedio s 35,34 posto glasova i osvojio šest mandata, a slijedi ga HDZ s 32,95 posto i pet mandata. Most je dobio 13,95 posto i dva mandata, a Bandićeva koalicija 5,71 posto glasova i jedan mandat.

U VII. izbornoj jedinici (jugozapadni dio Zagrebačke županije, Karlovačka županija, istočni dio Primorsko-goranske županije i južni dio Grada Zagreba) Hrvatska raste dobila je 34,72 posto, a HDZ-ov blok 31,93 posto, Most 15,70 posto, Živi zid 5,79, a Bandićeva koalicija 5,31 posto glasova. U ovoj jedinici lijeva SDP-ova koalicija osvaja šest, HDZ-ova desna pet, Most dva mandata, a Živi zid jedan.

Hrvatska raste prva je u VIII. jedinici koja obuhvaća Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije s 37,71 posto. Koalicija predvođena IDS-om tu je osvojila 19,77 posto, HDZ-ova koalicija 17,51 posto, Most 10,51 posto, a Živi zid 5,16 posto glasova. SDP-ova koalicija iz ove izborne jedinice nosi sedam, IDS i HDZ po tri, a Most jedan mandat.

Najjače HDZ-ovo uporište, IX. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko-kninsku i sjeverni dio Splitsko-dalmatinske županije, Domovinskoj je koaliciji donijela 49,56 posto glasova i osam mandata. SDP-ova koalicija tu je osvojila četiri mandata (25,96 posto), a Most dva (15,12 posto).

Južni dio Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanska županija (X. izborna jedinica) također je u najvećoj mjeri bio za HDZ-ovu koaliciju koja je osvojila 41,50 posto . Hrvatska raste dobila je 28,91 posto, a Most 18,44 posto. U mandatima to je sedam za Domoljubnu koaliciju, četiri za Hrvatska raste i tri za Most.

U XII. izbornoj jedinici u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika najviše glasova srpske nacionalne manjine dobili su predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, Mile Horvat iz Naše stranke te Mirko Rašković iz SDSS-a.

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru zastupat će Šandor Juhas, dok je za zastupnika talijanske nacionalne manjine izabran Furio Radin (65,38 posto).

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine dobio je Vladimir Bilek.

Veljko Kajtazi bit će saborski zastupnik pripadnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalnu manjinu.

Neizvjesna borba vodi se za zastupničko mjesto za albansku, bošnjačku, crnogorsku, slovensku i makedonsku manjinu, gdje Ermina Lekaj Prljaskaj s malom razlikom vodi ispred ispred Idrisa Sulejmanija, 21,10 prema 21,03 posto, a preostalo je još obraditi 0,15 posto glasova.

Od osmero izabranih zastupnika manjina, njih šestorica su već obnašali tu dužnost, a u saborske klupe po prvi put će, ako pobjedi, sjesti Ermina Lekaj Prljaskaj te Mirko Rašković.

(Hina)