Drago Prgomet iz Mosta nezavisnih lista, koji je osvojio 19 mandata na nedjeljnim parlamentarnim izborima, rekao je kako u politici ništa više nije kao što je bilo jučer dodavši kako su ovo ozbiljna vremena koja traže odgovornost i ozbiljne promjene u društvu, a ako to HDZ i SDP ne shvaćaju, onda ne shvaćaju izazove ovog vremena.

Ekskluzivno: SDP je Dragi Prgometu ponudio mjesto premijera

Prgomet je u izjavi za televizijsku postaju N1 rekao kako ne bježe od bilo kakve odgovornosti, pa niti one koja uključuje neku dužnost u Hrvatskoj. Izjavio je i kako su za sada dobili javni poziv od Zorana Milanovića i SDP-a na razgovore, dodavši da će prihvatiti pozive svih koji žele s njima razgovarati. “Ali osobni telefonski pozivi meni, ili bilo kojim drugim članovima Mosta ne dolaze u obzir. Jasno šaljemo poruku. Govori se o tome da smo se raspali – mi nismo kao neki mostovi koji su se nažalost srušili”, dodao je.

Naglasio je kako je u ovom trenutku važno kome će Most dati povjerenje za sastavljanje nove vlade te da će Most odrediti tko će biti idući mandatar. Zna se kakav je postupak formiranja Vlade, a mi smo pobjednici ovih izbora. Bez Mosta nema Vlade i mi ćemo odlučiti tko će biti novi premijer i kako će izgledati nova Vlada, rekao je.

Poručio je kako neće koalirati s onima koji nisu spremni za reforme te da i dalje stoje iza toga. Mi smo zadnji koji su spremni na bilo kakvo izazivanje nestabilnosti u Hrvatskoj i koji bi to htjeli, dodao je. Prvi put je jedna stranka osim SDP-a i HDZ-a uzela toliko mandata, no naše su procjene i ranije bile da građani žele promjene. Nema nove Vlade bez nas, ali ti pregovori se temelje samo na promjenama na kojima mi inzistiramo, naglasio je Prgomet.

Ocjenivši kako im broj mandata nije bitan te da su neki već najavili da će dati potporu lijevoj koaliciji, Prgomet je rekao da “mi ovdje razgovaramo o programima, reformama”. “Sve ostalo je potpuno nebitno”, istaknuo je.

Upitan da komentira javni poziv lijeve koalicije da im Most bude partner, Prgomet je rekao da ne zna što to znači dok ne sjednu za stol. “Mi poštujemo odluku hrvatskih građana, koji su jasno rekli da žele promjene. Mi ćemo razgovarati, i to je ta razlika između nas i naših političkih oponenata”, dodao je.

Kazao je kako koga niti u kampanji nazivali raznim imenima, svađali se, poticali ideološke sukobe, ratove. “Jedno od bitnih načela naše stranke je shvaćanje da u ovoj duboko podijeljenoj zemlji samo razgovor može donijeti bolje”, rekao je.

Ustvrdio je da će Most na reformama ustrajati čak i pod cijenu da mu bude “zadnje pojavljivanje na političkoj sceni, iako neće biti”. “Tko želi prihvatiti suradnju s nama, mora biti spreman izgubiti iduće izbore. Mi smo spremni i na to”, rekao je Drago Prgomet za N1 televiziju.

(Hina)