Zašto bi Most izabrao nekoga protiv kojega su se i osnovali, izjavio je u ponedjeljak predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, istaknuvši da s čelnicima Mosta dogovara sastanak i razgovore oko reformi i njihove potpore vladi koju bi sastavljala Domoljubna koalicija, odbacivši mogućnost sastavljanja “velike koalicije” između HDZ-a i SDP-a.

 “Zašto bi Most izabrao nekoga protiv koga su se zapravo i formirali, osnovali i dobili ovoliki broj mandata, upravo na kritici SDP-ove vlasti u ove četiri godine. Prema tome, mislim da Most i mi imamo puno više dodirnih točaka nego ova postojeća loša vlada, koja je zapravo odlazeća”, rekao je Karamarko za HTV-ov Dnevnik.

Kazao je kako se čuo s čelnikom Mosta Božom Petrovom, s kojim je dogovorio da će se sastati i razgovarati. “Dogovorili smo da ćemo se naći, da se ništa ne lomi preko koljena i da trebamo razgovarati. Previše je ozbiljna situacija u zemlji da bi ovo bila nekakva neozbiljna igra”, rekao je Karamarko.

Upitan tko bi slučaju dogovora s Mostom bio premijer u novoj vladi ponovio je kako treba sjesti i razgovarati, jer je preozbiljno vrijeme da bi se razgovaralo o premijeru i ministrima.  “Koliko sam čuo gospodu iz Mosta, oni ne preferiraju razgovore o funkcijama, isto kao i mi. Zanimaju nas realne reforme. Osim toga, čuo sam noćas gospodina Petrova kako spominje reforme, a mi smo reforme prenijeli u naš program, koji je gotov, a rađen je dvije i pol godine”, poručio je predsjednik HDZ-a. Upitan je li spreman odreći se premijerske funkcije da bi sastavio vladu, ponovio je kako namjerava razgovarati o programima i onome što treba napraviti, a tek potom dogovoriti tko će to provesti.

Karamarko je odbacio mogućnost razgovora s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem o sklapanju tzv. velike koalicije između SDP-a i HDZ-a, kako bi se izbjegle ucjene malih stranaka, pa i Mosta. “Došao bih u poziciju trgovca koji je spreman na sve da bi bio na vlasti, a nisam spreman na sve. Ako četiri godine kritiziram lošu vladu, lošu vlast koja nas je dovela u tešku poziciju, nema šanse da s njima koaliram. Mislim da ista logika vijedi i za Most”, poručio je.

Za procjene nekih medija i političkih analitičara da će HDZ i SDP pokušasti razjediniti Most, jer da oni nisu homogeni pošto ih čine različite nezavisne liste Karamarko je rekao kako nikada drugim strankama ne pristupa na taj način. “Oni su za mene Most koji ima vrijednih 19 mandata. Za mene su jedna homogena skupina političkih istomišljenika i tako ih doživljavam”, kazao je.

Upitan smatra li lošim izbornim rezultatim da je HDZ-ova koalicija ostvarila gotovo izjednačen rezultat kao i koalicija na čelu sa SDP-om, odgovorio je kako je njegova stranka ostvarila “veliki progres” u odnosu na zadnje izbore. “Očekivali smo više, ali ono što je bitno je da smo pobijedili SDP. Mi imamo 13, 14 mandata više, a oni 24, čini mi se, manje. Dogodilo se i nešto na što nitko nije računao, nagli rast Mosta i mislim da je to legitimno, da su dobar dio mandata uzeli upravo nama”, istaknuo je Karamarko.

S Dragom Prgometom, bivšim HDZ-ovcem i zamjenikom predsjednika te stranke, a sada jednim od čelnika Mosta, nije razgovarao, rekavši kako će sjesti za stol s članovima Mosta i pojedinačno i na čelu izaslanstva njegove koalicije. (Hina)