Odluka Ustavnog suda Kosova da suspendira sporazum o Zajednici srpskih općina (ZSO) predstavlja udarac dijalogu o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine u Bruxellesu i prijetnju regionalnoj stabilnosti, a Srbija očekuje da reagiraju Europska unija i SAD, poručio je u utorak navečer srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić.

“Odluka kosovskog Ustavnog suda da suspendira sporazum o formiranju Zajednice srpskih općina nezabilježen je slučaj izigravanja dogovora postignutih pod okriljem EU u Bruxellesu i velika prijetnja regionalnoj stabilnosti. Suština Bruxelleskog sporazuma jeste formiranje ZSO i ovaj potez Prištine predstavlja veliki udarac dijalogu u Bruxellesu, koji gubi smisao”, ocijenio je Dačić.

Kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova, Dačić je ocijenio da se “Priština ruga međunarodnoj zajednici i Europskoj uniji, jer uopće ne postoji mogućnost da neko suspendira Bruxelleski sporazum”.

“Na potezu su EU i SAD, jer da je Srbija suspendirala neki sporazum, već bi se oglasili s najoštrijim osudama”, naglasio Dačić.

Ustavni sud Kosova u utorak je suspendirao sporazum o formiranju Zajednice srpskih općina, objavljeno je na internetskoj stranici tog suda.

Direktor ureda srbijanske vlade za Kosovo Marko Đurić kaže za RTS da Priština mora da provoditi obveze koje ima i da je “netko u Prištini dao riječ i potpisao da će provoditi sporazume”, te da su to “obveze koje je preuzeo u ime pokrajinskih institucija”.

Predsjednik Odbora za Kosovo Skupštine Srbije Milovan Drecun suspendiranje sporazuma o SZO ocijenio je “neprihvatljivim potezom Prištine”, naglasivši da “na taj način proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine gubi smisao”.

Drecun drži da je “riječ je o smišljenom potezu koji je rezultat dogovora političara i suda da se izvrši opstrukcija realizacije bruxelleskog sporazuma u dijelu koji se odnosi na ZSO i da se proces normalizacije odnosa dovede do zastoja”.

(Hina)