Elektronički div Sony objavio je u utorak da će korisnicima prestati isporučivati kasete Betamax, što je nakon 40 godina postojanja i simboličan kraj tog proizvoda.

“Kasete Sony Betamax prestat će se isporučivati u ožujku 2016.”, ili prije toga ako se iscrpe zalihe, objavila je tvrtka u priopćenju.
Sony je kasete zapravo prestao proizvoditi prije nekog vremena, ali je ljubitelje formata Betamax nastavio opskrbljivati iz zaliha.
Betamax se na tržištu pojavio prije točno 40 godina, u pratnji videorekordera Beta, a služio je za presnimavanje filmova i ostalog programa s televizije. Vrhunac popularnosti dosegnuo je 1984. kada je u svijetu prodano 50 milijuna kaseta.
Betamax, koji je Sony zvao “strojem za putovanje u vremenu” u početku su podržavale Toshiba i druge elektroničke tvrtke, no brzo je izgubio bitku s VHS-om (Video Home System) konkurentske tvrtke JVC.
Iako je kvaliteta slike na Betamaxu bila bolja, tržišnu bitka koja se protezala od konca 70-ih do sredine 80-ih izgubio je jer je VHS bio jeftiniji i omogućio je dulje snimanje.
VHS se prestao proizvoditi još 2002., a u međuvremenu su oba analogna formata nestala pod pritiskom digitalnih formata DVD-a i Blu Raya.

(Hina)