Ponuda Bože Petrova velikim koalicijama da zajedno sastave Vladu teško da će biti prihvaćena i od jedne i od druge koalicije.

Jer, kada bi te dvije koalicije to i željele, zašto bi im uopće trebao Most. Domoljubna koalicija i Koalicija raste imaju u Saboru dovoljno zastupnika i za dvotrećinsku većinu i bez Mosta.

Tako da ponuda Bože Petrova Zoranu Milanoviću i Tomislavu Karamarku predstavlja ponudu koju njih dvojica mogu samo odbiti.

Iako se Drago Prgomet prvotno takvoj ideji protivio, naposljetku se i on složio s tom taktikom koju je nametala ekipa iz Metkovića koja je Most nezavisnih lista i osmislila i pokrenula.

Prgomet se prvotno zalagao da Most inzistira na pregovorima s HDZ-om i SDP-om da oni prihvate Mostovog mandatara za premijera. Kako doznajemo iz HDZ-a Karamarko je bio spreman odreći se premijerske funkcije za koaliciju s Mostom.

Iako Milanović javno inzistira kako se SDP premijerske funkcije ne odriče, vjerojatno bi i on naposljetku pristao na Vladu u kojoj bi premijer bio iz Mosta, a većina ministara i predsjednik Sabora iz SDP-a. Sve samo da HDZ ne dođe na vlast.

I zašto onda Petrov nudi veliku koaliciju HDZ-u i SDP-u kada oni u takvu koaliciju mogu i bez njega?

Osim ako time ne želi isprovocirati nove izbore. Ako mu je to namjera zašto to odmah ne kaže? Kako bi se izbori čim prije mogli raspisati.

Jer što vrijeme više odmiče, a Most za sastavljanje Vlade bude postavljao jedan nemoguć uvjet za drugim, popularnost Mosta neće rasti nego padati. Jer, tako se ponašaju jedino djeca. Možda su čista i nevina, ali nisu realna.

Ako Petrov ide na provociranje novih izbora, onda na te izbore mora čim prije ako doista očekuje kako će Most na njima osvojiti više mandata nego što ih je osvojio sada.

Birači žele reforme, ali znaju kako te reforme ne mogu provesti neodlučni i nerealni ljudi. Predlaganje utopijskih rješenja nije razlog zbog kojeg su ljudi za Most glasali. Birači su glasali za Most jer su mislili kako će oni biti sposobni donijeti teške odluke za koje HDZ i SDP nisu spremni.

A Most se preplašio već prve odluke koju treba donijeti. Moraju odlučiti između Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste. Ako to ne žele iz straha kako će zbog svoje odluke njihov klub od 19 zastupnika biti za nekoliko manji, kako će odluke donositi kada im na dnevni red dođu puno teža pitanja.

Ako Petrov i ekipa iz Metkovića žele nove izbore, želja im se možda i ostvari. Ali rezultati im se neće svidjeti. Kao ni Prgometu. Koji je već izgubio glasnogovornicu. A na novim izborima bio mogao izgubiti i političku budućnost.

Most je osvojio 19 mandata jer su uzjahali val pozitivnog trenda u pravom trenutku. Taj val je prošao. I upravo ide strmoglavo dolje. Nikada nijedan političar nije tako brzo iznevjerio svoje birače kao što to upravo čine novoizabrani zastupnici Mosta.

Znaju li oni ijednog birača koji je glasao za njih kako bi iduće četiri godine na vlasti bili i HDZ i SDP?