Islandski film Ovnovi otvara 13. izdanje Zagreb Film Festivala u subotu u kinu Europa u 20 sati.

Publiku u kinu Europa pozdravit će redatelj filma Grímur Hákonarson te islandski glumci Sigurður Sigurjónsson i Theodór Júlíusson koji u filmu tumače dva tvrdoglava zaraćena brata, Gummija i Kiddija. Ovnovi su islandski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma te pobjedničko ostvarenje programa Izvjestan pogled ovogodišnjeg festivala u Cannesu.
Osim što je zvijezda glavnog festivalskog vizuala za koji je korištena fotografija Toše Dabca iz 1939. godine, hrvatska će se metropola pojaviti na festivalu i u dvije značajne „filmske uloge“. Prije projekcije Ovnova publika će imati rijetku priliku pogledati filmsku razglednicu iz 1911. godine, Zagreb (Zagabria), jedno od najvažnijih otkrića domaće filmske arheologije i najstariji zapis u kojem je zabilježen život glavnoga grada, dok će festival u subotu, 21. studenog zatvoriti treći po redu omnibus Zagrebačke priče, nastao u produkciji Propeler filma.

Zagreb Film Festival ove godine traje čak devet dana (od subote 14. do nedjelje, 22. studenog) te na zagrebačka velika platna donosi ukupno 109 filmova u glavnom, devet popratnih programa te nizu posebnih projekcija. I ove godine u sklopu festivala svake večeri organizirana su druženja uz Ožujsko pivo u predvorju kina Europa i Vinyl baru, a zabava počinje već u subotu u 19 sati pred kinom Europa uz nastup zagrebačkog benda TITS (Tihana i tatini sinovi) koji predvodi naša nagrađivana glumica Tihana Lazović.