Islamska država preuzela je odgovornost za dvostruki bombaški napad u Bejrutu u četvrtak u kojem je poginulo 43 ljudi, a osude tog čina stigle su iz Sjedinjenih Država i UN-a.

Najmanje 43 osobe su ubijene a 180 je ranjeno u četvrtak u dvostrukom samoubilačkom napadu na uporište Hezbolaha, koji se u Siriji bori protiv IS-a, u južnom predgrađu Bejruta.

IS u priopćenju čija autentičnost nije potvrđena kaže se da su “vojnici kalifata” izvršili napad “u blizini džamije gdje su se okupili šijitski heretici”.

Libanonska vlada proglasila je petak danom žalosti u zemlji. Radi se o jednom od najsmrtonosnijih napada u Libanonu u posljednjih nekoliko godina. “Očekujemo da bi se broj mrtvih mogao i povećati s obzirom na težinu ozljeda”, rekao je Wael Ab Faur, libanonski ministar zdravlja.

Sjedinjene Države osudile su dvostruki bombaški napad, kazavši da takvi “teroristički napadi samo jačaju našu odlučnost da podupremo institucije libanonske države”.

“SAD najsnažnije osuđuju užasne terorističke napade u Bejrutu”, kazao je u priopćenju Ned Price, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon osudio je dvostruki atentat i pozvao Libanonce da “nastave raditi na očuvanju sigurnosti i stabilnosti” zemlje.

(Hina)