Okrutni britanski militant IS-a Džihadi John i još tri strana borca ubijeni su u američkim zračnim napadima u Raki, uporištu takozvane Islamske države na sjeveru Sirije, tvrde američki mediji i Sirijski opservatorij za ljudska prava u petak.

Pozivajući se na visoke neimenovane američke dužnosnike ABC i drugi američke mediji navode da je zračni napad bio “besprijekoran” i da je zloglasni britanski državljanin Mohammed Emwazi (Džihadi John) “spržen”.
“Još to ne možemo konačno potvrditi, ali prve naznake govore da Džihadi John više nije na ovom planetu”, citira tog dužnosnika Wall Street Journal.
SOHR također nije mogao konačno potvrditi autentičnost vijesti da se radi upravo o Džihadi Johnu, ali njegovi izvori iz Sirije kažu da je ubijen.

Britanski premijer David Cameron trebao bi dati izjavu tijekom dana.

Džihadi John je bio glavni lik na snimkama na kojima pripadnici Islamske države (IS) brutalno odrubljuju glave taocima. Pravo mu je ime Mohammad Emwazi, rođen je Kuvajtu 1988., a u Britaniju se preselio kad mu je bilo šest godina. Dolazi iz dobrostojeće obitelji. Odrastao je u Londonu i diplomirao računalno programiranje.
U IS-ovim videosnimkama je odjeven je u crno, vitla nožem i govori britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njegovim političkim vođama. Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz IS-a prozvali Beatlesima. Prema pisanju medija Emwazi je 2012. otputovao u Siriju gdje se pridružio IS-u.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je BBC-ju da se Emwazija pažljivo pratilo neko vrijeme. Drugi dužnosnik, vojni, kazao da to bio “sjajan pogodak”.

Kao militant koji sadistički ubijao zapadne humanitarce i novinare pred kamerom, Mohmmed Emwazi je postao najželjeniji cilj američke i britanske obavještajne službe, iako se pretostavlja da nema neku neku veliku vojnu ulogu u redovima Islamske države.

Pošto mu je u veljači ove godine otkriven identitet, Emwazi se sklonio u drugi plan, pomno pazeći da za sobom ne ostavi neki digitalni trag. Britanska obavještajna služba posebno se potrudila presresti i dešifrirati bilo kakve poruke koje bi mogle otkriti njegovu lokaciju.
Prvi se put na video snimci pojavio u kolovozu prošle godine kad je ubijen američki novinar James Foley. Kasnije je sudjelovao u dekapitacijama američkog novinara Steven Sotloff, škotskog humanitarca David Haines, engleskog humanitarca Alan Henning, američkog državljanina Petera Kassiga i japanskog novinara Kenji Goto.

(Hina