Čelnik njemačke obavještajne službe BfV Hans-Georg Maassen pozvao je na provođenje sustavnih propisanih procedura u postupanjima prilikom svakodnevnog dolaska tisuća izbjeglica u Njemačku, izjavivši da ekstremisti mogu iskoristiti povremeno kaotičnu situaciju.

 Smrtonosni napadi u Parizu izvedeni u petak, u kojima je ubijeno najmanje 129 osoba, potaknuli su raspravu u Njemačkoj o pristupu otvorenih ruku kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama i o tome kako dobiti bolji uvid u to tko su ljudi koji ulaze u zemlju.

 Europa je pogođena najgorom migrantskom krizom od Drugog svjetskog rata, a Njemačka preuzima najveći dio tereta i očekuje se da će ove godine u nju ući oko 800.000 izbjeglica i migranata.
 “Moguće je da ima terorista među izbjeglicama, ali smatramo to manje vjerojatnim”, rekao je Maassen u intervjuu koji je objavilo nekoliko lokalnih novina u nedjelju.
 “Za sigurnosne službe je važno imati sustavne propisane procedure glede ulaska u Njemačku i provedbu postupaka vezano za traženje azila”, kazao je.
 Dok njemačka policija trenutačno provodi provjere putovnica na graničnim prijelazima i u pograničnim područjima, vjeruje se da tisuće izbjeglica dolaze u zemlju bez ikakvih provjera.
 Maassen je kazao da je izbjeglička ruta iz Sirije i Iraka za Tursku, Grčku i na sjever preko balkanskih zemalja krajnje opasna. “Bilo bi rizično i netipično da osobe koje imaju borbenu misiju  dođu iz Turske na grčke otoke u čamcu smrti.”
 On je izrazio zabrinutost da bi radikalni islamisti koji su već u Njemačkoj mogli pokušati unovačiti mlade migrante.
 “Primjećujemo da islamisti pristupaju izbjeglicama u prihvatnim centrima. Već znamo za više od stotinu slučajeva”, kazao je.
 Po njegovim riječima, radikalni islamisti gledaju na izbjegličku krizu kao na priliku da unovače ljude za svoje ciljeve.
 Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel upozorili su da se rade preuranjene veze  između napada u Parizu i rasprave o izbjeglicama.