Nakon što su identificirali prvog napadača koji je izveo jedan od atentata u Parizu, istražitelji su fokusirali istragu na njegove suradnike i eventualne nalogodavce, a trag ih zasad vodi prema Grčkoj i Belgiji.

 Šestorica osoba bliskih Omaru Ismailu Mostefaju, francuskom bombašu samoubojici koji je identificiran kao jedan od napadača u dvorani Bataclan su u pritvoru, prije svega njegov otac i brat te bratova supruga. Otac i brat ubojice, koji je poginuo aktiviravši eksplozivni prsluk, ispitani su u subotu navečer a policija je izvršila pretres u njihovim domovima u mjestima Romilly-sur-Seine i Bondoufle.

Omar Ismail Mostefaj, 29-godošnji Francuz, identificran je zahvaljujući otisku prsta. Rođen u Courcouronnesu, u pariškom predgrađu, taj sitni delikvent koji je već nekoliko puta osuđivan za manje prijestupe, a od 2010. je povezan s radikalnim islamom. Dosad nije imao nikakav “džihadistički dosje”.

Istražitelji su dan nakon napada pronašli također uz tijelo jednog samoubojice kod Stade de Francea sirijsku putovnicu koja pripada migrantu registriranom u Grčkoj.

Osim tog sirijskog traga, istražitelji su fokusirali istragu i na belgijski trag. Tri osobe uhićene su u toj zemlji a među njima i osoba koja je unajmila crni Polo viđen ispred Bataclana, dvorane u kojoj je poginulo 89 ljudi.

Drugo vozilo marke Seat koje je korišteno tijekom napada u petak navečer na jedan bar i restoran, pronađeno je u Montreuilu u predgrađu Pariza, kazali su policijski izvori.

Tri skupine napadača bile su uključene u napad na Pariz u petak navečer, u kojem je, po posljednjim podacima, ubijeno 129 ljudi, a 352 ih je ranjeno, objavio je pariški javni tužitelj Francois Molins.

“U ovoj fazi istrage možemo reći da iza ovog barbarskog čina stoje tri usklađene skupine terorista”, kazao je tužitelj novinarima.  “Moramo otkriti odakle su došli i kako su se financirali”, rekao je Molins.
Napadača je bilo sedam, a ne osam kako je prije javljeno, i svi su bili naoružani kalašnjikovima i opasani eksplozivom.

U Francuskoj je od nedjelje trodnevna žalost. Muzeji su zatvoreni, nema tržnica na otvorenom tipičnih za nedjelju.

Francuski predsjednik Francois Hollande u ponedjeljak će govoriti pred dva doma parlamenta što je politički čin koji se vrlo rijetko koristi.

Hollande je odlučio rasporediti 3.000 dodatnih vojnika tako da će ih od utorka na čitavom teritoriju biti deset tisuća.

Poruke solidarnosti i potpore dolaze i dalje iz čitavog svijeta, a u nedjelju će i G20 okupljen u Turskoj objaviti posebnu izjavu na tu temu.

Ovo je bio najteži teroristički napad u Europi od postavljanja bombi u vlakove u Madridu 2004. kada je ubijeno više od 190 ljudi.
Hollande je rekao da je napad izvana organizirirala Islamska država, ali je imala pomoć u Francuskoj. “Suočena s ratom, naša zemlja mora poduzeti odgovarajuće akcije”, rekao je Hollande

Nekoliko europskih zemalja, Britanija, Austrija, Njemačka, Nizozemska, Belgija, Španjolska, objavilo je da pojačava nadzor nad granicama i sigurnosne mjere. Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je da je i hrvatska vlada na najvišoj razini pripravnosti. (Hina)