Zatvaranjem kampa u Opatovcu gdje je u posljednjih nekoliko tjedana bilo zbrinuto i zdravstveno pregledano na tisuće izbjeglica i migranata, zaključena je i zdravstvena misija timova Doma zdravlja Zagreb centar koji su bili na toj lokaciji zaduženi za pružanje sve potrebne medicinske skrbi.

Na terenu je bilo ukupno 6 ekipa iz najveće hrvatske institucije primarne zdravstvene zaštite – Doma zdravlja Zagreb centar kojega je činilo ukupno 6 liječnika i 6 medicinskih sestara- tehničara.

Za svog dvotjednog boravka u Opatovcu, ovi timovi su pregledali ukupno 1572 izbjeglica te ustanovili sljedeće dijagnoze: akutne i kronične respiratorne bolesti, gastrointestinalne bolesti, suspektni apendicitis, bubrežne bolesti, upale uha neurološke bolesti, srčane bolesti, pothranjenost. 48 pacijenata upućeno je na daljnje zbrinjavanje u bolnicu (OB Vinkovci, OB Vukovar, KBC Osijek), najčešće se radilo o upućivanju na ginekologiju radi trudnoće ili upućivanja na kirurške odjele radi različitih ozljeda ili trauma. Prilikom pružanja zdravstvene skrbi potrebno je bilo voditi računa o kulturološkim razlikama obzirom na zemlje iz kojih dolaze, ali i činjenici da su pojedini odbijali medicinske intervencije, što je sve proteklo također bez značajnijih incidenata, tako da je gledajući u cijelosti razdoblje u zbrinjavanju izbjeglica proteklo iznimno radno, ali i uspješno – ocijenila je doc.dr.sc. Antonija Balenović, dr.med., ravnateljica Doma zdravlja Zagreb Centar.

Bojazni vezane uz zdravstvene ugroze građana Hrvatske, imajući u vidu priliv izbjeglica, ne samo iz Sirije, nego i iz Afganistana, Pakistana i Iraka koji putuju s njima, nisu se pokazale opravdane, smatraju u Domu zdravlja Centar Zagreb, koji je pokrivao primarnu zdravstvenu zaštitu pristiglih u Opatovac.

Bojazan od bolesti i epidemija uvijek treba biti nazočna posebice kada se radi o migraciji velikog broja ljudi, kakva je posljednjih dana zahvatila i našu državu. To je okolnost koja može dovesti do širenja zaraze, stoga treba biti oprezan i prilikom pružanja pomoći tim ljudima, no zahvaljujući uključenosti različitih službi, ponajprije epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, liječnika na terenu, uz dobar higijenski nadzor i održavanje čistoće te odličnu koordinaciju cijelog sustava sve je bilo pod kontrolom što je dovelo do svođenja bilo kakve zdravstvene ugroze građana Hrvatske na minimum – procjena je nadležnih zdravstvenih službi.

Timovi Doma zdravlja Zagreb Centar koji su svojim cjelodnevnim dežurstvima pokrili medicinske potrebe pristiglih izbjeglica i migranata i nadalje ostaju u pripravnosti, spremni za prihvat i zbrinjavanje u slučaju nove potrebe.
(PR)