Skupina 20 vodećih ekonomija svijeta – G20 – oštro je u ponedjeljak osudila najnovije “gnusne” terorističke napade i zavjetovala se na borbu protiv terorizma, prema zajedničkoj izjavi objavljenoj na kraju dvodnevnog skupa koji je pao u sjenu najkrvavijeg napada u Francuskoj od Drugog svjetskog rata.

“Najoštrije osuđujemo gnusne terorističke napade u Parizu 13. studenoga i one izvšene u Ankari 10. listopada. Ti su napadi neprihvatljiva uvreda cijelom čovječanstvu. Ostajemo ujedinjeni u borbi protiv terorizma”, poručili su čelnici zemalja u priopćenju.

U njemu se pritom ističe da se “terorizam ne smije dovoditi u vezu s bilo kojom religijom, nacionalnošću, civilizacijom ili etničkom skupinom”.

Između ostalog, lideri su obećali da će se obrušiti na kanale financiranja terorističkih skupina i terorističkih operacija te da je to moguće jedino uz razmjenu informacija o sumnjivim transferima novca i zamrzavanje sredstava sumnjivih skupina te istodobno prijeteći “teškim, ciljanim” sankcijama. Obvezali su se na jačanje kontrole granica te sigurnosti u zračnom prometu.

I prije napada u Parizu, turski predsjednik Tayyip Erdogan je pitanje terorizma stavio na dnevni red summita G20, nakon što je prošli mjesec u napadu bombaša samoubojica u Ankari ubijeno 100 ljudi. On je u ponedjeljak upozorio da se ne smiju pomiješati terorizam i izbjeglička kriza jer bi to značilo izbjegavanje odgovornosti prema humanitarnoj krizi.

G20 je istaknuo da porast terorizma u svijetu potkopava međunarodni mir i sigurnost i ugrožava napore za jačanje globalne ekonomije.

Turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu kazao je kako svjetski čelnici nisu razmatrali mogućnost kopnene vojne akcije u Siriji a ni Turska ne planira pokretanje takve ofenzive.

(Hina)