Umjesto “Vlaka sjećanja”, Ministarstvo branitelja ove godine sufinancira samo autobusni prijevoz branitelja i stradalnika u Vukovar na obilježavanje 24. obljetnice sloma obrane i privremene okupacije grada, doznaje se u utorak u Ministarstvu.

Iz Ministarstva je Hini rečeno kako su, temeljem iskustva s obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza ove godine, udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata iskazale veći interes za autobusnim prijevozom te je stoga i za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara odlučilo sufinancirati isključivo autobusni prijevoz, ne ograničavajući pritom broj prijavljenih udruga.

Udruge mogu ostvariti sufinanciranje prijevoza ako Ministarstvu branitelja dostave zamolbu s podacima o udruzi te ponudu (predračun) autoprijevoznika, prema kojoj se odlučuje o iznosu financijske potpore.

O visini iznosa financijske potpore odlučuje Povjerenstvo za dodjelu financijskih sredstava pomoći udrugama iz Domovinskog rata i drugim pravnim osobama za obilježavanje obljetnica i prigodnih nadnevaka vezanih uz Domovinski rat, navodi se u odgovoru na pitanje hoće li Ministarstvo branitelja organizirati prijevoz branitelja i stradalnika na obilježavanje ovogodišnjeg Dana sjećanja i zašto ove godine nema “Vlak sjećanja”, kojim su tradicionalno branitelji i stradalnici odlazili 18. studenog u Vukovar.

Ministarstvo branitelja u odgovoru napominje kako je do danas sada financiralo zahtjeve 16 udruga, s ukupnim iznosom od 138.725 kuna. Trenutno je zaprimljeno još pet novih zahtjeva, s ukupnim iznosom od 28.725 kuna. Sufinanciranje autobusnog prijevoza ne ostvaruje se povodom unaprijed određenog rasporeda, nego se za sufinanciranje mogu prijaviti sve udruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koje svojim Statutom imaju određenu i propisanu skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, rečeno je u Ministarstvu branitelja.
(Hina)