Most u svojim rukama ne odlučuje samo o sastavu buduće Vlade nego i o sudbini Milana Bandića. Odluka kome i kada će se njihovi zastupnici prikloniti mogla bi utjecati i na sudbinu zagrebačkog proračuna.

Od odluke tko će sastavljati Vladu, za gradonačelnika Zagreba je možda čak i bitnije pitanje kada će se ta Vlada sastaviti.

Ako se Vlada ne sastavi do kraja ove godine, proračun Milana Bandića će u Skupštini teško proći. Jer, teško će mu i HDZ i SDP pomoći da eventualne ponovljene izbore u Hrvatskoj Bandić dočeka kao gradonačelnik Zagreba.

I to kao čovjek koji zna, za razliku od njih, okupiti većinu. Takav adut pred ponovljene izbore neće Bandiću ostavljati u rukama ni Domoljubna koalicija, a ni SDP. Namjerno ne kažemo koalicija Hrvatska raste jer Milan Bandić trenutno u Skupštini može uz svojih 16 zastupnika sigurno računati i na troje zastupnika iz redova HSU-a.

Oni na nacionalnoj razini jesu možda uz Milanovića, ali na lokalnoj podržavaju Milana Bandića.

Dakle, ako Vlada do izglasavanja zagrebačkog proračuna ne bude sastavljena, Bandić teško može računati na pomoć HDZ-a i SDP-a.

HSLS i HSS koji su pomogli njegovoj zamjenici Sandri Švaljek da progura ovogodišnji proračun srušili su već zadnjih nekoliko mjeseci njegova dva pokušaja izglasavanja rebalansa proračuna.

Iako te dvije stranke u Skupštini tvore jedan klub zastupnika koji je odvojen od ostatka Domoljubne koalicije, njihova formalna samostalnost neće više biti tako snažno izražena ako budu suočeni s novim izborima. Jer, njihova parlamentarna sudbina i ponovna slaganja izbornih lista bit će u rukama HDZ-a.

Više je nego očito kako će Bandić njihov klub probati razbiti, ali malo je vjerojatno kako će dobiti svih sedam glasova koliko oni imaju zastupnika. A upravo toliko glasova Bandiću trenutno nedostaje do 26 koliko mu treba za izglasavanje proračuna.

Ako se Most nikome ne prikloni do kraja godine, Bandić će morati u svoj klub vrbovati i neke od zastupnika HDZ-a ili SDP-a. Teško je vjerovati kako će to uspjeti napraviti s dvoje zastupnika HNS-a jer tek oni dizanjem ruku za Bandićev proračun gube svaki smisao svog postojanja u gradskoj politici. Cijeli svoj mandat oni grade na tome kako su Milanu Bandiću upravo oni najvjerodostojnija oporba.

U pridobivanju zastupnika na svoju stranu Bandić ima jednu snažnu polugu. To su radna mjesta u Holdingu. Predsjednik zagrebačkog HSS-a je tako nedavno postao savjetnik direktora Robnih terminala. A natječaj za sva direktorska mjesta u Holdingu ( kojih je 23) davno je zaključen, ali odluka o direktorima još nije donešena.

O sudbini zagrebačkog proračuna zato vjerojatno odlučuje i odgovor na pitanje je li se i tko sve od sadašnjih zastupnika javio na te natječaje. Jer, mandat zastupnika u Skupštini traje 4 godine, a radno mjesto u Holdingu je vječno.

U lovu na još šest glasova koji mu fale Bandić, kao iskusni političar, vjerojatno ne zaboravlja kako su lovina u ovoj igri i njegovi zastupnici. Kao što će on probati vrbovati tuđe zastupnike, i druge stranke će probati vrbovati njegove.

Dakle, to će biti igra živaca i visokih uloga. Ako Bandiću ne prođe proračun, a ni prijedlog o prijevremenom financiranju, on gubi svoju funkciju, a premijer će u Zagrebu imenovati posebnog povjerenika. Ne treba sumnjati kako bi taj posao Zoran Milanović odradio s guštom.

Zato će Bandiću biti puno lakše progurati i gradski proračun ako situacija s novom Vladom i parlamentarnom većinom u Saboru do Božića bude riješena. Osobito ako njegova dva mandata budu za tu većinu neophodna.

No, i u slučaju da ne budu, Bandić će lakše dogovoriti i podršku zagrebačkom proračunu sa stranom koja u nacionalnom dvoboju bude poražena. Uvijek poraženoj strani može ponuditi utješnu nagradu u obliku stolice na kojoj sada sjedi Darinko Kosor.

I zato Milan Bandić ovih dana vjerojatno svaki dan piše pismo Djedu Božićnjaku kako želi čim prije novu Vladu. Bilo kakvu, samo da je može vidjeti do Božića. I to do katoličkog. Za pravoslavni će mu već biti kasno.