Parižani se utorak pripremaju za večer po kakvoj su inače poznati, u kojoj će jelom i pićem u barovima i restoranima prkositi teroristima Islamske države.

Poziv na večerašnji izlazak širi se društvenim mrežama pod sloganom “Je suis en terrasse” (Ja sam na terasi), što je odjek sličnog pokreta “Je suis Charlie” iz siječnja, tada u znak podrške stradalim novinarima tog lista.

Dio od 129 žrtava napada u petak bio je na piću u barovima, na večeri u restoranima ili sjedio na terasama kafića kada su ih teroristi zasuli mecima. Svi koji se večeras nađu na takvim mjestima u 21 sat će ustati na minutu šutnje.

“Cilj napada bio je naš način života, identitet našeg grada, naša kultura i radost življenja”, napisao je začetnik inicijative.

Neki smatraju da je slogan “Je suis en terrasse” najbolji način prkošenja Islamskoj državi, koja zapadnjački način života smatra dekadentnim.

“Oplakat ćemo naše mrtve… ali sutra, poljubit ćemo jedan drugog u obraz, perverzni kakvi već jesmo”, napisao je novinar  Luc Vaillant u kolumni u Liberationu.

Satirični tjednik Charlie Hebdo, čiju su redakciju teroristi napali početkom godine i ubili 17 ljudi, saželi su takvo raspoloženje velikim naslovom: “Oni imaju oružje, ali tko ih j..e, mi imamo šampanjac!” (Hina)