Francuski tjednik Charlie Hebdo, koji je u siječnju bio meta napada islamskih militanata, nakon napada koji su u petak izvedeni u Parizu stao je u obranu onih koji idu na zabave, nasuprot onima koji nose oružje.

Satirički tjednik, o kojemu su u siječnju pisali svjetski mediji kad su naoružane osobe u njegovoj redakciji ubile 12 zaposlenika, objavio je na naslovnici karikaturu u kojoj suprotstavlja naoružanog islamista zapadnjačkim “partijanerima”.

“Oni imaju oružje. Tko ih j… Mi imamo šampanjac”, piše iznad karikature na naslovnici na kojoj se piće koje pije mladi ljubitelj zabave prolijeva preko torza izrešetanog mecima.

To je prvo izdanje Charlieja nakon napada u petak u kojima je ubijeno najmanje 129 osoba koje su izišle na piće ili na koncert u dvorani Bataclan.

Napad u kojemu je poginulo najviše osoba u Europi u proteklih deset godina, a za koji je odgovornost preuzela Islamska država koja sada nadzire dijelove Sirije i Iraka, dogodio se deset mjeseci nakon napada u kojima su islamisti ubili 17 osoba u Parizu, od kojih većinu u redakciji Charlie Hebdoa.

Tjednik koji neki vide kao bezosjećajan, a drugi kao ikonu slobode govora, izgubio je u napadu 7. siječnja mnoge legendarne karikaturiste koji su redovito napadali Islam, kao i druge religije.

Njegova je tiraža znatno porasla nakon napada, danas nastoji nadvladati tragediju. Početkom godine od bankrota su ga spasile pretplate potaknute suosjećanjem.

(Hina)