Zemlje sjeverne Afrike pridružile su se izrazima sućuti i potpore Francuskoj nakon terorističkih napada u petak u Parizu u kojima su stradala i djeca francuske kolonijalne ostavštine, a njihovi bližnji poručuju da se i francuska država i francuski muslimani protiv onih koji navodno ubijaju u ime islama moraju boriti svim snagama, pišu u srijedu strani mediji.

Među cvijećem i vijencima koji su se isticali ispred restorana La Belle Equipe, čije je osoblje i susjedstvo još uvijek potreseno nakon napada u kojima je ubijeno 129 ljudi, isticao se i vijenac položen u ime tuniske vlade, a jedna od poruka koja je lelujala na povjetarcu velikim slovima je poručila: “Mi smo muslimani, a vi ste teroristi i prevaranti”.

“Ti ljudi su fašisti, to nema nikakve veze s islamom”, kazao je Azadine, monter plina podrijetlom iz Tunisa.

Na terasi restorana u 11. arondismanu život je izgubila 41-godišnja Djamila Houd, recepcionarka u sjedištu modnog carstva dizajnerice Isabel Marant u blizini Kraljevske palače koja je iza sebe ostavila osmogodišnju kći. Houd je najmlađa kćer čuvenog ‘harkija’, pripadnika muslimanskih alžirskih lojalista koji su se za vrijeme Alžirskog rata od 1954. do 1962. borili na francuskoj strani. Alžirski ‘harkiji’ dugo su se godina trudili dobiti službeno priznanje za svoju odanost francuskoj državi. U njezinom rodnom gradu Dreuxu, 80 kilometara zapadno od Pariza, njezina starija sestra Tassadit je jasno kazala da je Djamila bila simbol svega što fanatični džihadisti žele uništiti.

“Mrze slobodu; žele je uništiti gdje god postoji, žele uništiti žene poput moje sestre u zemljama gdje vlada sloboda. Francuski muslimani se moraju svim snagama boriti protiv tih ekstremista. Država mora sve učiniti da ih zaustavi”, kazala je potresena Tassadit za mjesne novine L’Echo Republicain.

U istom restoranu u Rue de Charonne život je ostavila i 35-godišnja konobarica Houda Saadi, porijeklom Tunižanka koju, međutim, muslimanska vjera također nije poštedila terorističkih metaka ispaljenih iz oružja “mladih, gnjevnih ljudi”, a ista je sudbina dočekala i njezinu sestru Halimu, suprugu i majku dvoje djece od sedam i dvije godine. Tridesetšestogodišnja Halima je slavila rođendan u restoranu u kojem je Houda bila suvlasnica, dok je većinski vlasnik židovska obitelj.

“U restoranu su bili crnci, bijelci, Arapi, židovi…svi smo pogođeni ovom tragedijom. Svi smo u istoj koži”, kazao je Abdallah Saadi, jedan od braće Halime i Houde.

Drugi brat, Khaled, koji je također bio na proslavi i zaposlenik je restorana kazao je da su im roditelji “potpuno shrvani od boli”.

“Bilo nas je osmero sestara i braće. Sada nas je šest”, rekao je Khaled koji je pukom srećom preživio pokolj i izbjegao sudbinu 19 likvidiranih te večeri. On je bio prvi koji je pronašao beživotno tijelo Halime, dok je Houda još uvijek pokazivala znakove živote. Preminula je na putu za bolnicu. Obitelj Saadi podrijetlom je iz Tunisa, iz lučkog grada Menzel Bourguiba, a djeca su odrasla na imanju u Le Creusotu u Burgundiji, gdje i dalje žive roditelji, dok su djeca odlučila otići za svjetlima velegrada.

U pokolju u La Belle Equipe život je izgubila i Djamila, supruga većinskog vlasnika Gregoryja Reibenberga.

Braća Khaled i Abdallah su izrazili nadu da napadi neće poremetiti slogu koja vlada u toj pariškoj četvrti poznatoj po brojnim etničkim skupinama.

Muslimanske žrtve napade dolaze iz raznih sredina i različitog su društveno-ekonomskog statusa. Među poginulima je i Asta Diakite, sestrična nogometaša Lassana Diarrae koji je bio na terenu prijateljske utakmice između Francuske i Njemačke, kada su dvojica bombaša samoubojica pokušala prekinuti “najvažniju sporednu stvar na svijetu” u kojoj je uživalo 80.000 posjetitelja. U dirljivoj oproštajnoj poruci, nogometaš je napisao da je Diakite, koja je kao farmaceutkinja radila u 18. arondismanu, bila “njegova stijena, potpora, njegova starija sestra”. U kafiću La Carillon, u 10. arondismanu, ubijen je 28-godišnji marokanski arhitekt Mohamed Amine Ibholmobarak. Predavao je na prestižnom Pariškom institutu za arhitekturu i nije mogao ni naslutiti da bi te tople jesenje večeri, uživajući sa suprugom Mayom na tipično pariški način, mogao fatalno skončati pod kišom metaka najpoznatije strojnice na svijetu. Maya je u tom napadu teško ranjena.

Na putu kući u petak navečer je ubijen Kheireddine Sahbi, poznat kao Didine, 29-godišnji violinist i skladatelj alžirskog podrijetla koji je na Sorbonni studirao etno-muzikologiju.

Mnogi francuski muslimani strahuju da bi ovi napadi mogli raspiriti snažno protumuslimansko raspoloženje u zemlji, a Jean-Pierre Filiu, sveučilišni profesor i stručnjak za islamske studije upozorava da Islamska država, koja je preuzela odgovornost za napade, želi da “danas, u Parizu i cijeloj Francuskoj počnu osvetnički napadi na muslimane”.

“IS želi da u Francuskoj bukne građanski rat”, rekao je Filiu.

U Francuskoj živi oko pet milijuna muslimana. Francusko muslimansko vijeće u srijedu je priopćilo da će u svim džamijama u Francuskoj, njih oko 2.500, u petak dijeliti “svečani tekst” u kojem će bezrezervno osuditi “svaki oblik nasilja i terorizma”.

(Hina)