Papa Franjo izrazio je u srijedu žaljenje zbog sve više “blindiranih vrata” Crkve jer sigurnost ne bi trebala izbrisati gostoljubivost, rekao je na općoj audijenciji ni tri tjedna do Jubileja milosrđa.

“Na brojnim mjestima blindirana vrata postala su normalna pojava. Negostoljubiva Crkva ponizuje Sveto pismo. Vrata govore mnogo o svakoj kući pa tako i o Crkvi”, rekao je Papa na tjednoj audijenciji na Trgu sv. Petra u Rimu.
“Crkva je ohrabrena otvoriti svoja vrata u ova teška vremena”, naglasio je Franjo smjerajući istodobno na osobe koje su izvan crkvene zajednice kao i na mgirante kojima treba pomoći, a za što se već prije zauzeo pozivajući župe u Europi da prihvate svaka po jednu obitelj.
“Toliko ljudi nema hrabrosti pokucati na vrata naših crkvi”, rekao je papa Franjo.
Nije međutim, govorio o mjerama sigurnosti koje su gotovo posvuda provedene nakon terorističkih napada u Parizu, a posebno u Vatikanu gdje se očekuju milijuni hodočasnika za Svetu godinu koja počinje 8. prosinca.
Zadnjih nekoliko dana talijanske snage reda raspoređene su vidljivo na svim prilazima Vatikanu i na samome središnjem trgu.
Vatikanska služba za tisak priznala je u ponedjeljak da je od sigurnosnih snaga zatražen pojačan nadzor.

(Hina)