Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić doveden je u srijedu oko 17,30 sati na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici.

S Mamićem je u specijalizirani odjel državnog odvjetništva za korupciju došla i njegova odvjetnica Jadranka Sloković koja kao ni ranije tijekom dana nije željela razgovarati s novinarima. “Vi znate više”, poručila je kratko Sloković novinarima u Gajevoj.
Prije Uskoka Mamić, a kasnije i ostali osumnjičenici, dovedeni su na ispitivanje u Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama čiji su službenici od jutra, nakon uhićenja najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa i ostale četvorice osumnjičenih, pretražili niz domova i službenih prostorija.
Sumnja u mito, utaju poreza i niz drugih nekazonitosti
Uskok, kako se neslužbeno doznaje, Mamića i ostale tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Sa Zdravkom Mamićem je, u jutarnjim satima, uhićen i njegov sin Mario te Igor Krota i Sandro Stipančić. Posljednja dvojica se, prema prvim informacijama, sumnjiče da su sudjelovali u nezakonitim transferima novca preko off shore tvrtki u inozemstvu.
Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Damir Vrbanović, koji je s Mamićem bio osumnjičen i u ranijoj istrazi, uhićen je u srijedu u zagrebačkoj zračnoj luci kada je sletio čarterom iz Rostova. Na Plesu su da dočekali policajci u civilu s kojima je otišao nakon preuzimanja prtljage.
Od jutarnjih sati policija je pretraživala stanove osumnjičenika, kao i prostorije Dinama i agencije za nogometne transfre Maria Mamića. HNS je oko 13 sati na svojoj internetskoj stranici objavio da je policija u ranim jutarnjim satima ušla i u prostorije Saveza.
Nogometni klub Dinamo izvijestio oko 13,20 sati da je nakon izvršene pretrage uredskih prostorija koje u Dinamu koristi Zdravko Mamić u pratnji policijskih službenika i svojih odvjetnika prevezen u službene prostorije PNUSKOK-a.
HNS bez službenog komentara o uhićenjima
Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak rekao je u zagrebačkoj zračnoj luci da nitko iz saveza neće davati službene izjave o uhićenju Vrbanovića te da će eventualne reakcije objaviti na službenoj internetskoj stranici HNS-a.
No, član Izvršnog odbora HNS-a Ante Kulušić ocijenio je da je riječ o političkoj odluci donesenoj na dan kada je pao Vukovar i kada je trebalo skrenuti pozornost s obilježavanja tog događaja. “Treba narodu dati kruha i igara”, kazao je Kulušić, dok je direktor svih reprezentacija Zorislav Srebrić samo kratko kazao: “Čestitam, čestitam”..
Hrvatski reprezentativci i izbornik Ante Čačić nisu željeli komentirati uhićenje izvršnog predsjednika HNS-a i bivšeg direktora Dinama.
Odvjetnik: Vrbanović već platio jamčevinu pa ne mora biti uhićen
Vrbanovićev odvjetnik Mate Matić kazao je kako smatra da u novoj Uskokovoj akciji protiv Zdravka Mamića i ostalih Vrbanović ne mora biti uhićen jer je nakon prvog pokretanja istrage položio jamčevinu koja podrazumijeva da će se odazvati svakom pozivu istražitelja.
“Položeno jamstvo je garancija da neće činiti propuste suprotne zakonu”, izjavio je Matić Hini.
“Prema uobičajenoj proceduri slijedi pretraga njegove kuće te razgovor u policiji i Uskoku”, kazao je Matić, dodajući da ne zna pojedinosti o posljednjoj Uskokovoj akciji.
Mamićevi odvjetnici cijeli dan nisu bili dostupni za komentar. Jadranka Sloković i Čedo Prodanović novinare su izbjegavali ispred Mamićeve kuće na zagrebačkom Tuškancu, sjedišta NK Dinama i ostalih prostorija koje je policija pretraživala.
Od ranije pod istragom zbog izvlačenja novca iz Dinama
Mamić je od ranije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernarom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.
Zdravko Mamić pritom je iz Dinama, po tvrdnjama Uskoka, nezakonito izvukao najmanje 52 milijuna kuna, dok je njegov mlađi brat Zoran na tom klubu, ali i utaji poreza nezakonito zaradio 38,1 milijuna kuna.
Braća Mamić i Vrbanović pušteni su iz istražnog zatvora 15. srpnja nakon uplaćene jamčevine.
Zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo Mamića je krajem srpnja optužilo i zbog prijetnji menadžeru nogometaša Roberta Murića. (Hina)