Pregovarački timovi Mosta i SDP-ove koalicije Hrvatska raste sastali su se u četvrtak ujutro u nastavku pregovora o formiranju parlamentarne većine i vlade, a pregovara se o poglavljima javna uprava i lokalna samouprava.

Pregovarački tim Mosta čine Jasna Matulić, Robert Podolnjak te Ivan Kovačić, koji je na pitanje što očekuje od današnjih sastanaka u dvije velike koalicije odgovorio kako očekuje da će se dogovoriti i s jednima i s drugima.

Potvrdio je da se Most zauzima za smanjenje broja županija, napomenuvši da je to bio i dio njihova predizbornog programa.

SDP-ov pregovarač, ministar uprave Arsen Bauk očekuje da će se danas otvoriti dio pitanja vezanih uz politički sustav.

“Što se tiče javne uprave i lokalne samouprave, Sabor je u lipnju donio strategiju razvoja javne uprave, a Vlada u rujnu akcijski plan i ono što tamo piše je dosta podudarno s onim što je Most iznio u programu. Stoga ne očekujem većih prijepora”, kazao je Bauk.

Ocijenio je da se politički stavovi SDP-a s Mostovim podudaraju više nego stavovi te stranke i HDZ-a. “Ali, to ćemo tek vidjeti”, dodao je.

Kad je riječ o teritorijalnom preustroju, odnosno promjeni broja jedinica područne, odnosno regionalne samouprave, Bauk ne očekuje da će se danas iskristalizirati konačni prijedlog, nego tek otvoriti rasprava hoće li se ići na preustroj.

“Spremni smo razgovarati o tome, a kakva se biti reakcija građana i političkih subjekata, to treba vidjeti. Bitno je donijeti političku odluku da se u to ide”, poručio je Bauk.

Uz Bauka, u SDP-ovu pregovaračkom timu su Branko Grčić, Orsat Miljenić, Tulio Demetlika, Boris Milošević i Predrag Štromar.

(Hina)