Rusija je u četvrtak izjavila da je spremna surađivai s koalicijom koju vode Sjedinjene Države protiv militantne organizacije Islamska država ( IS) u Siriji, pod uvjetom da ona poštuje suverenitet vlasti u Damasku.

“Spremni smo na praktičnu suradnju sa zemljama koalicije i na rad s njima u određivanju načina, uz poštivanje suvereniteta Sirije i prava sirijske vlade”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenose ruske agencije.

“Uvjeren sam da se uz pragmatičan pristup ti načini mogu pronaći”, zaključio je.

Nakon napada u Francuskoj, zapadnjaci i Rusija su počeli približavati stajališta o sirijskom predmetu i odlučili su s partnerima iz G20 u Turskoj pojačati suradnju protiv džihadističke prijetnje.

Ali Rusija i Iran s jedne strane i Zapad i arapske zemlje s druge i dalje se ne slažu u pogledu sudbine sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

“Assad predstavlja interese važnog dijela sirijskog društva, zato nećemo postići mirno rješenje bez njegova sudjelovanja”, nastavio je Lavrov.

“Nažalost ponovo se suradnja protiv terorizma pojavljuje tek nakon tragedije. Nadam se da nećemo čekati nove nesreće i da ćemo djelovati ranije, jer se teroristi ne svađaju već dogovaraju”, upozorio je.

(Hina)