Udruga paraplegičara grada Ljubljane u četvrtak je akcijom “Rezervirano za žuto” upozorila na nedovoljnu osviještenost građanstva prema pravima teških invalida na posebna i žutim crtama označena mjesta za parkiranje, a predlaže i povećanje kazni za neposlušne vozače.

Riječ je o akciji koja se ponavlja svakih nekoliko godina i postupno donosi rezultate. No, predsjednik udruge Slavko Kunc upozorava kako je još uvijek mnogo onih koji pod izlikom da će na parkirnom mjestu na kojemu ne bi smjeli biti ostati “samo pet minuta” ostaju mnogo duže, te tjeraju invalide u kolicima da čekaju ili koriste uža parkirna mjesta za zdrave vozače, čime se dovode u veliku nepriliku kako izaći iz auta.
Kunc kao jedno od moguućih rješenja navodi i povećanje kazni za prekršitelje.
Ljubljana kao i mnogi drugi europski gradovi ima problema zbog previše auutomobila i premalo mjesta za parkiranje, ali poštuje europski standard o jednom obaveznom mjestu za parkiranje invalida na 50 “običnih” mjesta za parkiranje. Kazne za krivo parkiranje na mjestu rezerviranom za vozača-invalida u Sloveniji su čak veće od europske preporuke od 80 eura i iznose 120 eura, no nekada ni to ne pomaže.
Protiv nediscipliniranih vozača koji svoja vozila parkiraju među žute crte, a to ne bi smjeli, u Sloveniji se bori i nevladina udruga Parkiranje mentalnih invalida (PIM) koja u svojim javnim nastupima takve vlasnike automobila otvoreno naziva “primitivcima” i povremeno fotografira njihove nepodopštine.
Udruga PIM se bori i protiv predrasuda po kojima je izdano previše naljepnica za parkiranje u žutom, odnosno vozača kojima je priznat invalidski status.
Invaliditet ima priznato 10 posto stanovništva u Sloveniji, a mnogi među njima su vozači.

(Hina)