Glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigomović izjavio je u petak kako, nakon što je Hrvatska obavijestila Srbiju i Makedoniju da više neće primati osobe iz zemalja koje nisu zahvaćene ratom, nije bilo dolazaka tzv. ekonomskih migranata.

Džigumović je u prihvatnom centru za izbjeglice u Slavonskom Brodu, gdje je u zadnja 24 sata ušlo oko 5.200 osoba i tamo ih je trenutno oko tisuću, rekao kako iz Slovenije nije bilo novih zahtjeva za povratom ekonomskih migranata u Hrvatsku.

Slovenija je u srijedu Hrvatskoj uputila zahtjev za povatom 162 ekonomska migranta, no hrvatske vlasti to su odbile jer nije postojao prethodni dogovor zemalja kroz koje prolazi izbjeglička ruta kojim bi se tretirao ovaj problem.

Džigumović je kazao i kako dolazak i odlazak izbjeglica iz tranzitnog centra u Slavonskom Brodu prema Sloveniji protječe bez problema. Dodao je kako se u centru izbjeglice zadržavaju onoliko vremena koliko je potrebno za pružanje zdravstvene skrbi i humanitarne pomoći, kako bi mogle nastaviti svoj put. “Oni se ovdje zadržavaju šest do deset sati maksimalno”.

Od početka izbjegličke krize u Hrvatsku su ušle 422 tisuće izbjeglica i migranata. Danas je 66. dan od kako izbjeglice pristižu u Hrvatsku.

(Hina)