Talačka kriza u luksuznom hotelu u glavnom gradu Malija Bamaku okončana je, a snage sigurnosti ubile su dvojicu islamističkih napadača, objavile su snage sigurnosti.

Malijski dužnosnici izvijestili su da su u hotelu pronađena trupla osamnaest žrtava, a UN-ovi mirovnjaci prenose da su vidjeli 27 tijela na dvama katovima hotela Radisson Blue.

Naoružani pripadnici islamističke skupine ne drže više taoce u luksuznom hotelu u Bamaku, potvrdio je malijski dužnosnik Amadou Sangho.

“Te su ljude preuzele civilne vlasti”, izjavio je Sangho nakon akcije malijskih komandosa u hotelu poduzete kako bi oslobodili preostale taoce od njih 170 koje je ranije zatočila naoružana skupina u prijestolnici bivše francuske kolonije.

U hotelu u američkom vlasništvu nalazilo se mnogo stranaca, a prilikom prve akcije, kada je oslobođeno 80 talaca, troje ljudi je poginulo. Među njima je i Geoffrey Dieudonne, član parlamenta belgijske regije Valonije.

Pomoć u akciji pružili su pripadnici američkih specijalnih snaga, a na mjesto otmice upućeni su i francuski komandosi.

“Osamnaest trupala je pronađeno”, rekao je AFP-u inozemni sigurnosni izvor, a malijski vojni izvor je rekao da su “ubijena dvojica terorista”.

Pripadnici mirovnih snaga UN-a vidjeli su oko 27 tijela na dvama katovima, rekao je dužnosnik UN-a za Reuters.

Dvanaest trupala bilo je u podrumu, a 15 na drugom katu hotela, rekao je neimenovani dužnosnik dodajući da UN-ove snage pomažu malijskim vlastima u pretrazi zgrade.

Mali se već godinama bori protiv pobunjenika odanih Al’Kaidi, no za sada nije utvrđena veza s napadima u Parizu u kojima je prije tjedan dana ubijeno 130 ljudi.

Odgovornost za napad preuzela je afrička džihadistička grupa povezana s Al Kaidom.  Al-Murabitun, grupa sa sjedištem u Maliju koju uglavnom čine Tuarezi i Arapi, objavila je Tweet u kojemu se kaže da stoji iza napada na hotel Radisson Blu i otmice talaca. Vjerodostojnost informacije još uvijek se ne može potvrditi.

Napadači koji su upali u hotel i zatočili taoce bili su naoružani strojnicama, a akciju su izveli uz povike na arapskom “Bog je velik”.  Islamisti su bili zabarikadirani na sedmom katu hotela, kazali su očevici i sigurnosni izvori.

Osim Malijaca, u trenutku napada u hotelu su bili gosti iz osam država – Alžira, Njemačke, Belgije, Kine, Francuske, Indije , Turske i SAD-a.