Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine u subotu je odbacilo tvrdnje hrvatskog ogranka hakerske skupine Anonymous da su podaci o građanima BiH, koji su navodno povezani s islamskim ekstremizmom, sastavni dio baze podataka tog ministarstva.

“Demantiramo da se radi o bazi podataka Ministarstva sigurnosti BiH. Navedeni podaci nisi dio nikakve baze informacija ovog ministarstva. Pogotovu se ne radi o tajnim ili skrivenim podacima, kako je tendeciozno prezentirano”, stoji u kratkom priopćenju dostavljenom medijima u Sarajevu.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH ističu kako su svi podaci koje sada objavljuju hrvatski Anonymousi bili dostupni ranije te su i objavljivani u medijima i na društvenim mrežama.

Navodni osobni podaci i fotografije više destaka osoba iz BiH, za koje Anonymousi tvrde da su islamistički ekstremisti i da njihov identitet vlasti BiH namjerno skrivaju, od petka su dostupni na društvenim mrežama. Iz Anonymousa tvrde kako su oni prikupljeni provalom u bosanskohercegovačke baze podataka.

Agencija za identifikacijske dokumente BiH (IDDEEA) još u petak je opovrgnula autentičnost objavljenih podataka. Iz te su agencije istaknuli kako samo oni imaju cjelovitu bazu podataka o građanima BiH koje razmjenjuju isključivo s ovlaštenim agencijama.

Naveli su kako u njihovu mrežu nitko nije uspio provaliti jer je odlično zaštićena, a uz to je riječ o zatvorenom sustavu u koji nije moguće pristupiti izvana pa ga preko interneta nije moguće niti hakirati.