Društvo športske rekreacije AKTIVAN ŽIVOT u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo grada Zagreba povodom obilježavanja “Mjeseca borbe protiv ovisnosti” organizira četvrtu po redu zagrebačku utrku stepenicama koja će se održati unutar poslovne zgrade Zagrepčanka u Zagrebu u subotu 12. prosinca u 11 sati.

Utrka je jedinstvena jer se trči stepenicama od prizemlja do 25. kata poslovne zgrade. Iako zgrada ima 26 katova i ukupno 512 stepenica, trči se “samo” 490 stepenica zbog organizacijsko-sigurnosnih razloga.

Od 2013. godine, Zagrepčanka 512 boduje se i kao dio svjetskog kupa (http://towerrunning.com).

Utrka ima kronometarski start (po jedan natjecatelj starta svakih 15 sekundi) pa se pobjednik utrke ne zna sve dok zadnji natjecatelj ne završi utrku.
Prijave se primaju isključivo putem on-line obrasca na web stranici utrke (http://www.zagrepcanka512.trcanje.hr) do srijede 9. prosinca do 18 sati, a prijaviti se mogu svi građani. Bitno je napomenuti da tek uplatom startnine od 50 kn do 04. prosinca, odnosno 70 kn od 05. prosinca, osigurava startno mjesto u utrci. Svaki sudionika uz finišersku medalju na poklon dobiva sportsku maramu (tzv. buff).

I ove se godine u organizaciji DVD Sesvetski Kraljevec održava humanitarna utrka vatrogasaca koji će tijekom utrke na sebi nositi osobnu zaštitnu opremu (hlače i jaknu, zaštitne čizme, zaštitne kacige i zaštitne rukavice). Svi prihodi od uplaćenih startnina ove utrke idu udruzi HULL (Hrvatska udruga leukemija i limfomi) koja je prošle godine obilježila 20 godina postojanja i neprekinutoga rada (1994.-2014.). Utrka vatrogasaca starta nakon utrke građana.

Svi detalji o utrci nalazi se na www.zagrepcanka512.trcanje.hr