U nedjelju navečer i tijekom ponedjeljka ujutro iz Hrvatske je u slovensku Dobovu u tri vlaka prebačeno oko 3100 izbjeglica i migranata, a tijekom jučerašnjeg dana ukupno oko 5600, objavila je slovenska policija.

Broj migranata koji su ušli u Sloveniju od sredine prošlog mjeseca popeo se tako na 255.446, prema podacima policije od ponedjeljka ujutro. Jučer prebačeni migranti većinom su nakon humanitarne opskrbe vlakom i autobusima prebačeni prema Jesenicama, Šentilju i Gornjoj Radgoni, gdje čekaju na prebacivanje u Austriju ili su tamo već prešli.
U Dobovi je trenutno oko 1600 izbjeglica koji će u ovisnosti od raspoloživih prijevoznih sredstava tijekom dana biti upućivani prema sjeveru i u ostale izbjegličke centre po državi, a u zemlji je trenutačno još uvijek ukupno nešto više od tri tisuće ljudi.
Slovenski predsjednik Borut Pahor jučer je nakon sastanka u Ljubljani s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović koji je bio posvećen pripremama za summit lidera jugoistočne Europe u Zagrebu koji se održava u srijedu, kazao da Slovenija želi što prije uspostaviti prijašnji uobičajeni režim prelaska granice i u cjelini poštivati schengenska pravila po kojima u prostor Schengena mogu samo oni koji imaju putovnice sa schengenskim vizama i dozvole za boravak, ali da je to zbog izbjegličkog problema moguće postići samo zajedničkim europskim rješenjem i dogovorom država na tzv. balkanskoj ruti kojom migranti dolaze, te se založio za daljnje smanjivanje izbjegličkog vala iz sigurnosnih razloga.

(Hina)