Britanski premijer David Cameron izjavio je u ponedjeljak u Parizu da je uvjeren da Britanija treba provoditi zračne udare zajedno s Francuskom i drugim partnerima u Siriji u pokušaju da porazi Islamsku državu.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, Cameron je također rekao da je ponudio Francuskoj korištenje britanske zračne baze na Cipru kao i dodatnu pomoć s punjenjem zrakoplova gorivom u zraku.
“Kasnije ovoga tjedna izložit ću u parlamentu našu sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv Islamske države”, rekao je Cameron.
“Snažno podupirem akciju koju je predsjednik Hollande poduzeo kako bi izveo zračne udare na Islamsku državu u Siriji i čvrsto sam uvjeren da Britanija treba napraviti isto”, kazao je dodajući da je to odluka koju treba donijeti parlament.
Cameron vjeruje da će parlament podržati pokretanje zračnih udara nakon napada u Parizu 13. studenoga u kojima je ubijeno 130 ljudi.
Britanski premijer također je rekao da će pojačati napore za razmjenu obavještajnih podataka s Francuskom i drugim europskim partnerima.
Hollande je kazao da Francuska planira intenzivirati zračne napade na ciljeve Islamske države, u koje će se od ponedjeljka uključiti i jedini francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle.

(Hina)