Francuska je u ponedjeljak angažirala svoj jedini nosač zrakoplova Charles de Gaulle u borbi protiv Islamske države, deset dana nakon napada u Parizu, u okviru aktivnosti da se zaokruži jedinstvena protudžihadistička fronta, od Washingtona do Moskve.

Lovci-bombarderi Rafale na nosaču aviona Charles de Gaulle udarili su na ciljeve IS-a u Iraku i Siriji prvi put od raspoređivanja broda u istočnom Sredozemnom moru, u vodama ispred sirijske obale.

“Taj se angažman izravno nastavlja na napade u Parizu. Naš je cilj oslabiti IS radi konačnog uništenja”, izjavio je šef glavnog vojnog stožera general Pierre de Villiers, na nosaču aviona.

Iako je Charles de Gaulle već bio angažiran u Iraku iz Zaljeva, od veljače do travnja, prvi put je mobiliziran u operacijama u Siriji, gdje Francuska vojno intervenira od rujna.

Ciljajući IS u njegovu uporištu u Raki, na sjeveru Sirije, lovci su udarali na “nekoliko infrastrukturnih objekata među kojima zapovjedni centar, zonu skladištenja vozila i radionice za održavanje”, objavilo je francusko ministarstvo obrane.

“Ciljevi su uništeni”, dodalo je ministarstvo, ističući da su u napadu sudjelovala četiri Rafalea s nosača aviona i dva francuska Miragea 2000 koja su krenula iz Jordana.

(Hina)