Novi pristup izbjegličkoj krizi po kojemu se na Balkanu izbjeglice iz ratnih zona razdvajaju od ekonomskih migranata mogao bi prouzročiti dodatne patnje, nepravde i štete pa je potrebno uspostaviti potpuno ispravne procedure kako bi se one izbjegle, kazao je regionalni predstavnik Visokog povjerenstva Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Andrew Mayne, u intervjuu kojega je u utorak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.

Mayne je istaknuo kako je UNHCR na stajalištu da se i u slučaju nametanja restrikcija za prolazak migranata koji ne dolaze iz država zahvaćenih ratom mora osigurati poštivanje pravnog načela individualne obrade svakog pojedinačnog zahtjeva za azil.
“Nastojanja da se diferenciraju izbjeglice od ekonomskih migranata nužna su i važna, no ona moraju biti dobro pripremljena i provedena sukladno ispravnim procedurama. U protivnom situacijom se neće moći upravljati”, upozorio je Mayne, koji obnaša i dužnost predstavnika UNHCR-a u BiH.
Kazao je kako UNHCR nastavlja surađivati s vlastima te zemlje u pripremama za mogući prihvat izbjeglica ukoliko se otvore nove tranzitne rute preko BiH.
Procjena je kako bi se to moglo dogoditi kao dio “fragmetacije rute” kojom migranti sada pokušavaju stići do zapadne Europe.
Nova bi ruta u tom slučaju vodila preko Albanije i Crne Gore ka BiH.
Mayne je potvrdio kako se i dalje procjenjuje da bi u tom slučaju izbjeglice u BiH mogle početi pristizati preko Trebinja na jugu i Bijeljine na sjeveru, no cilj bi im opet bio ulazak u Hrvatsku.
“Kao mjesto izlaska iz BiH spominje se Brčko, kao jedna točka i druge na sjevernoj granici BiH s Hrvatskom, koja je jasno kazala kako ne želi da ljudi ulaze u zemlju s južne strane”, kazao je Mayne dodajući kako bi u tom slučaju bila iznimno važna izravna suradnja BiH i Hrvatske.
UNHCR, navodi Mayne, izbjegličku krizu pokušava ublažiti osiguravanjem što učinovitijeg prihvata izbjeglica u Grčkoj kao ulaznoj točki ka Europi te pružanjem pomoći za izgradnju dodatnih kapaciteta za smještaj oko 50 tisuća izbjeglica u Makedoniji i Srbiji.
Istaknuo je i kako se ne smije dopustiti da izbjeglice postanu dodatnim žrtvama krize izazvane terorističkim napadima i prijetnjama te je dodao kako su zemlje zapadnog Balkana do sada pokazale kako se i u takvim situacijama može odgovorno postupati.

(Hina)